Blic

Sve se svodi na ženske bradavice Dragana Jurišić

- Gordana Krajačić

KONCERT JE BIO besplatan i okupio je oko sto hiljada posetilaca iz celog sveta. Na stotine autobusa ostavljalo je putnike ispred glavnog ulaza, a kroz veliku gvozdenu kapiju mogli su da uđu samo odabrani gosti sa propusnica­ma koje su čekala i sedišta pored improvizov­ane pozornice. Na njoj se nalazio legendarni orkestar Bečke filharmoni­je čije novogodišn­je koncerte prati od 1959. godine preko televizijs­kih ekrana i publika iz 44 zemlje sveta (prvih 20 godina nije bilo televizijs­kih prenosa). Za ovu priliku pozvan je jedan od najvećih dirigenata današnjice Valerij Gergijev, koji stoji na čelu orkestra Marijinsko­g teatra iz Sankt Peterburga (prošle godine gostovao i u Beogradu, u Sava centru, a u septembru otvorio Betovenov festival u Bonu sa orkestrom iz Sankt Peterburga). Treće veliko ime na ovom koncertu “Diva assoluta” (kako su je nazvale austrijske novine) je čuvena Ana Netrebko, koja je doduše otpevala samo tri arije, ali je to učinila potpuno nezaboravn­o, tako da se i na ogromnom odlično ozvučenom prostoru predivnog parka u kome su zastupljen­i i francuski ali i engleski graditeljs­ki uzori, osetio svaki njen dinamički treptaj i ogromni emotivni unutrašnji doživljaj. Pored najlepše arije iz Pučinijeve komične jednočinke „Đani Skiki“- „O mio babino caro“čule su se i dve koje takođe pripadaju primadonam­a na sceni - „Adrijani Lekuvrer“Frančeska Čilea i čuvena „Visi d’Arte“Pučinijeve Florije Toske koje je publika pozdravila ovacijama i povicima „bravo“koji su se čuli sa svih strana, zaboravlja­jući na stajanje i dug put ne samo do Beča nego i do jednog od ulaska u šenbrunski vrt.

Najlepše i najpopular­nije numere smenjivale su se jedna za drugom: Rosinijeva Uvertira i finale za operu “Viljem Tel” (posle koje je i doista prestao da piše muzičko-scenska dela), tamni damari Verdijeve Uvertire za “Moć sudbine”, potresni veristički vapaji Leonkavala puni sete i uzdaha Simfonijsk­og interludij­uma za “Kavaleriju rustikana”, trijumfaln­e note marša iz “Aide”(sa specijalni­m “Aida trubama” koje je Verdi konstruisa­o - svojevrsno­m pandanu Vagnerovim “Nibeluškim tubama“)... Potom beskrajno tužna muzika Intermeca iz Pučinijeve opere „Manon Lesko“, koja nagoveštav­a ne samo odlazak u nepoznato naslovne junakinje nego i njen odlazak iz života. Na koncertima na kojima diriguje maestro Gergijev obavezno su zastupljen­a i dela ruskih autora, što je za svaku pohvalu, jer time upoznaje publiku širom sveta sa ogromnom ruskom muzičkom baštinom. Ovoga puta, opredelio se za dve najpopular­nije baletske numere: “Napolitans­ku igru“iz “Labudovog jezera” Petra Čajkovskog i stav “Kapuleti i Monteki” iz “Romea i Julije” Sergeja Prokofjeva. Treba odati kompliment­e i tonskoj ekipi izvrsnih majstora koji su se pobrinuli da se čuju svi instrument­i - čak i klavir (koji je bio samo prateći instrument) i harfa (koja ima značajnu ulogu u predstavlj­anju najslavnij­eg ljubavnog para iz Verone).

Na kraju u čast domaćinu i najvećim majstorima valcera u svetskoj muzičkoj istoriji Johanu Štrausu (ocu i sinu) izveden je potpuri najlepših odlomaka iz njihovog nezaboravn­og stvaralašt­va.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia