Blic

Evro kup je realnost

Očekivanja navijača su bila velika pred početak sezone, s obzirom na to da ih je klub navikao na dobre rezultate proteklih godina.

- Vladimir nastoski

Osim zapaženih igara u Evropi, pristalice košarkaša Crvene zvezde su gajile nadu da će se nastaviti dominacija u regionu. Međutim, velike promene su se desile tokom letnjih meseci. Uprava je najavljiva­la da počinje novi četvorogod­išnji ciklus. Sve je počelo odlukom da se klub nakon nekoliko uspešnih godina rastane sa trenerom Dejanom Radonjićem. Osim njega, klub je napustilo i nekoliko glavnih igrača i nosilaca igre (Jović, Simonović, Dženkins, Kuzmić, Mitrović, Gudurić i Volters). Ispostavić­e se kasnije da je to bio nenadoknad­iv gubitak koji nije uspeo da se nadomesti.

Nakon odlaska Radonjića, na klupu je doveden mladi trener Dušan Alimpijevi­ć, pred kojim je bio težak zadatak da nastavi sa dobrim rezultatim­a. Tim je gotovo kompletno promenjen. Svima je bilo jasno da je pred trenera Alimpijevi­ća postavljen izuzetno težak zadatak da odbrani rezultate iz prethodnih godina.

Prvi kiks se desio u Nišu, kada je porazom od Partizana izgubljen Kup Koraća. U Evroligi su igre na momente bile i iznad očekivanja. Čak je i budući šampion Evrope, Real Madrid, pobeđen na njegovom terenu, a to je Crvena zvezda učinila prvi put u svojoj istoriji. Sezona u Evropi se može okrakteris­ati kao zadovoljav­ajuća, a sva predviđanj­a pred njen početak bila su da nema dovoljan kvalitet da uđe u plej-of. Ipak, na kraju sezone ekipa je završila ispred Armanija i Efesa, timova koji su imali veće budžete od Beograđana.

Akcenat uprave je i ove godine bio na osvajanju regionalne lige. Međutim, nije se uspelo u toj nameri. Nakon gubitka titule, sva pažnja je usredsređe­na na domaći šampionat. Tokom grupne faze usledili su porazi od Borca iz Čačka i Mega Bemaksa. Alarm je bio upaljen, te je bila potrebna šok terapija. Uprava je sporazumno raskinula saradnju sa trenerom Alimpijevi­ćem i na njegovo mesto dovela pomoćnika Milenka Topića, bivšeg kapitena Zvezde. Crveno-beli su proteklih godina bili najbolji u Srbiji i regionu. Imali su veoma zapažene rezultate u Evroligi, ali je sada pred klubom nova faza. Na upravi je zadatak da prikupi dovoljno finansijsk­ih sredstava kako bi dovela igrače koji će dostojno reprezento­vati klub naredne sezone u Evrokupu. Međutim, cilj je veoma jasan, a to je povratak titule regionalno­g prvaka. To neće biti nimalo lako. Budućnost će se zbog učešća u Evroligi značajno pojačati za sledeću sezonu. I Cedevita ima ozbiljne planove, s obzirom na to da su već povukli prvi potez i doveli španskog trenera Sita Alonsa.

Naravno, tu je i Partizan, koji očekuje značajan iskorak u narednoj sezoni. Pa Olimpija, Mornar...

 ??  ?? ostali bez titule u aba ligi i kupa koraĆa: košarkaši crvene zvezde
ostali bez titule u aba ligi i kupa koraĆa: košarkaši crvene zvezde

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia