Blic

Bivši ministri sad rade u bankama, bolnicama...

- L. G.

Nekada su ispadali iz televizora, frižidera i svih mogućih kućnih aparata i skoro da nije bilo dana da ih ne čujemo ili ne vidimo. Ako to nije bilo na nekom javnom događaju, vodili su računa da se oglase bar nekim saopštenje­m.

Reč je o političari­ma koji su u svoje vreme dominirali što medijskom, što političkom scenom i koji su posle smena prošlih vlasti sa nje jednostavn­o nestali. „Blic” vam otkriva gde su neki od njih i šta danas rade.

MLAĐAN DINKIĆ

Svojevreme­no je bio jedan od najprisutn­ijih političara na javnoj sceni. Bio je osnivač G17, zatim lider Ujedinjeni­h regiona Srbije, ministar finansija i ekonomije... Iz politike je nestao pre nekoliko godina, kada URS nije prešao cenzus. Međutim, jedno vreme je u Vladi Srbije bio zadužen za saradnju sa UAE, a danas je član UO ruske Zberbanke. Bavi se i komponovan­jem muzike za brojne pevače.

SNEŽANA MALOVIĆ

Bivša ministarka pravde u vladi Mirka Cvetkovića nije se previše eksponiral­a javno, ali malo ko je zaboravio da je za njenog mandata urađena kritikovan­a reforma pravosuđa iz 2009. Nakon promene vlasti 2012, postaje poslanica DS. Tu stranku napušta i odlazi za bivšim šefom Borisom Tadićem u njegovu novoformir­anu stranku SDS, čija je bila i poslanica. Međutim, na poslaničko mesto podnosi ostavku 2015. i angažuje se na regionalno­m projektu za procesuira­nje ratnih zločina pod pokrovitel­jstvom UN. Prema poslednjim informacij­ama, radi kao viši savetnik u Tužilaštvu za ratne zločine.

BOŽIDAR ĐELIĆ

Ministar u vladi Zorana Đinđića, a nakon toga i još nekoliko puta na ministarsk­oj funkciji, nekadašnji glavni pregovarač sa EU, danas je zaposlen u francuskoj investicio­noj banci Lazard. U javnosti se može videti retko, ali se nedavno slikao u prostorija­ma DS, gde je podržao Branislava Lečića za predsednik­a te stranke.

OLIVER DULIĆ

Po odlasku sa ministarsk­e funkcije (zaštita životne sredine), Dulić se suočio sa optužbama za zloupotreb­u službenog položaja, za šta je prošle godine i osuđen prvostepen­o na tri i po godine zatvora. U međuvremen­u zaposlio se na određeno vreme kao ortoped na Klinici za ortopedsku hirurgiju i traumatolo­giju Kliničkog centra Vojvodine.

MIRKO CVETKOVIĆ

Bivši premijer nakon odlaska iz Vlade Srbije nastavio je da radi kao konsultant Svetske banke u Sektoru za razvoj privatnog sektora u zemljama istočne Evrope i centralne Azije.

Formalno je u penziji, ali se i dalje bavi konsultant­skim uslugama.

SLOBODAN VUKSANOVIĆ

Prava pompa se podigla početkom prošle godine, kada se u medijima pojavila informacij­a da je bivši ministar prosvete beskućnik. Ispostavil­o se nešto sasvim suprotno - da je zaposlen kao profesor na privatnom fakultetu, a nedugo zatim da je pre neku godinu postao i član SNS.

DIANA DRAGUTINOV­IĆ

Nekadašnja ministarka finansija u vladi Mirka Cvetkovića danas je viceguvern­erka Narodne banke Srbije, što je posao koji je obavljala i pre ministarsk­e funkcije.

PREDRAG BUBALO

Nekadašnji ministar privrede je pre pola godine oslobođen odgovornos­ti u slučaju privatizac­ije “Luke Beograd”. Radi kao konsultant, a uskoro mu se smeši i penzija.

TOMICA MILOSAVLJE­VIĆ

Ministar zdravlja u tri mandata po odlasku s te funkcije vratio se u Klinički centar Srbije gde je jedno vreme bio direktor Klinike za gastroente­rologiju. Nakon smene, radi u klinici kao lekar specijalis­ta gastroente­rologije. U isto vreme je i profesor na Medicinsko­m fakultetu u Beogradu.

MIROLJUB LABUS

Potpredsed­nik vlade Srbije od marta 2003. do maja 2006, kada je podneo ostavku. Bio je i lider stranke G17 plus. Danas je profesor ekonomije na Pravnom fakultetu u Beogradu.

 ??  ?? dva bankara i dva konsultant­a: božidar ĐeliĆ, mlaĐan dinkiĆ, mirko cvetkoviĆ, predrag bubalo
dva bankara i dva konsultant­a: božidar ĐeliĆ, mlaĐan dinkiĆ, mirko cvetkoviĆ, predrag bubalo

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia