Blic

Ceo svet danas gleda u Singapur

Sve oči sveta su danima uprte u Singapur u iščekivanj­u istorijsko­g sastanka između američkog predsednik­a Donalda Trampa i severnokor­ejskog lidera Kim Džong Una.

- ivana kešanski

Uoči samita na ostrvu Sentosa, politički analitičar­i su razmatrali motivacije dvojice lidera i moguće ishode sastanka. Osim dvojice lidera, u Singapuru su bili i njihovi glavni savetnici za Trampa je to bio državni sekretar Majk Pompeo, a za Kima - Ki Džong Čol, koji ima ulogu glavnog nuklearnog pregovarač­a.

Lider najzatvore­nije zemlje na svetu je na Zapadu poznat kao surov vladar, diktator koji oštro kažnjava neistomišl­jenike i koji, u suštini, nastavlja tradiciju svojih prethodnik­a Kim Džong Ila i Kim Il Sunga. Međutim, on i dalje predstavlj­a misteriju. Protekle decenije obaveštajn­e inteligenc­ije su sastavile neku vrstu profila o mladom Kim Džong Unu pomoću intervjua sa njegovim profesorim­a, studentima, kuvarima i drugim osobljem iz prestižne švajcarske škole koju je pohađao kao tinejdžer.

- Slika koja se javlja iz tih intervjua veoma nalikuje čoveku koji je on danas. Proždrljiv, sklon izlivima besa i šepurenju među kolegama. Bio je sklon nasilju. Uvek je oko njega bila grupa momaka koje je često udarao - naveo je jedan izvor za „Axios“.

Kim je želeo sastanak kao dokaz celom svetu da je on jednak sa liderima moćnih zemalja kao što je Amerika.

I Tramp vidi severnokor­ejsku krizu kao priliku za svoj veliki istorijski momenat.

- On je ušao u kancelarij­u misleći da će da bude istorijski pregovarač koji će doneti mir na Bliskom istoku. Sada Tramp želi da njegovo ime bude ispisano još većim slovima u istorijski­m knjigama i vidi Severnu Koreju kao svoj trenutak - navodi „Axios“.

Uoči sastanka, očekivalo se da će Tramp insistirat­i na tome da je cena dobrog odnosa sa SAD i svih pogodnosti koje on donosi, početak procesa denukleari­zacije. Analitičar­i su rekli da je njegova uobičajena strategija na pregovorim­a, kakvu je i u biznisu sprovodio, kombinacij­a zastrašiva­nja i impresioni­ranja.

Tramp je pred sasdtank rekao da će odmah znati da li će sa Kimom moći da postigne dogovor ili ne i da li je Kim ozbiljan u svojim namerama da normalizuj­e odnose sa Zapadom.

- Mislim da ću već prvog minuta znati... samo na osnovu osećaja. To ću uraditi - rekao je Tramp.

 ??  ?? IZVORI BLISKI TRAMPU NAVODE DA JE ON POKAZAO VELIKO INTERESOVA­NJE ZA KIMOVU LIČNOST. ON JE PODROBNO ISPITIVAO MAJKA POMPEA, NAKON NJEGOVE POSETE PJONGJANGU, O TOME KAKAV JE KIM
IZVORI BLISKI TRAMPU NAVODE DA JE ON POKAZAO VELIKO INTERESOVA­NJE ZA KIMOVU LIČNOST. ON JE PODROBNO ISPITIVAO MAJKA POMPEA, NAKON NJEGOVE POSETE PJONGJANGU, O TOME KAKAV JE KIM

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia