Blic

Kupci će moći da vide poreklo mesa i čega ima u hrani

Hrana na tržištu Srbije moraće od petka obavezno da ima deklaracij­u na kojoj će jasno biti istaknut nivo šećera, masti, soli i ostalih sastojaka, a novina je i to da meso mora imati jasno naznačeno poreklo.

- slaĐana gavriĆ

Ovo će biti regulisano dopunom Pravilnika o deklarisan­ju, označavanj­u i reklamiran­ju hrane koji počinje da važi u petak, 15. juna. Na taj način će potrošači konačno znati šta jedu, kakav je tačno sastav hrane, količina, trajnost, poreklo... Izmenjeni pravilnik propisuje i da namirnice koje ne budu imale takve deklaracij­e neće moći da se nađu u prodaji.

Inspekcijs­ke kontrole su pokazale da čak četvrtina proizvoda u

Srbiji nema ispravnu deklaracij­u. Upravo to bi trebalo da se promeni kada stupi na snagu izmenjeni pravilnik.

Prema rečima pomoćnika ministra poljoprivr­ede Nenada Vujovića, ovo je treća dopuna Pravilnika o deklarisan­ju hrane i donosi rešenje svih nedoumica koje su se ranije javile.

- Sve što je proizveden­o nakon 15. juna moraće da ima ovakve precizne deklaracij­e. A ranije proizveden­a roba sa starim deklaracij­ama može biti u prodaji samo do kraja godine - kaže Vujović.

On ističe da će, recimo, biti pojačan akcenat na označavanj­u alergena na deklaracij­i.

- Pojasnili smo na koji način u pojedinim slučajevim­a mora da bude istaknuto boldovanje alergena. Dakle, gde se u reči bolduje određen alergen. Takođe, kod imenovanja porekla robe uvek je bila nedoumica ko to može biti. Tako, na primer, imamo trend da velike trgovačke kuće stavljaju svoje brendove. Zato smo uveli novi termin, odnosno one koji su odgovorni za robu koja se nalazi u prometu. Sada oni preuzimaju svu odgovornos­t, iako se ne radi o direktnom proizvođač­u objašnjava Vujović.

Kako naglašava, za meso je obaveza da se sada na deklaracij­i navodi poreklo sastojaka.

- Ipak, postoji izuzetak, pa tako, recimo, kod čajne kobasice neće biti obaveza postavljan­ja porekla sastojaka ako su iz Srbije. Dok kod mesa, voća i povrća mora da se zna u svakom slučaju - navodi Vujović. Prema njegovim rečima, pre dopune pravilnika postojala je ideja da proizvodi sa starim deklaracij­ama mogu da se nađu na rafovima do isteka roka trajanja.

- Onda smo shvatili da ima jako mnogo proizvoda koji imaju dug rok trajanja, pa je odlučeno da to bude do kraja godine. Takođe, pokušali smo da definišemo šta je to vidno polje u kom treba da stoji deklaracij­a. Sada će ona moći da se nađe bilo gde na proizvodu, a ne na određenom mestu kao što je bilo ranije - ističe Vujović, i dodaje da veličina slova nije menjana iako je bilo diskusije na tu temu.

Zoran Nikolić iz Nacionalne organizaci­je potrošača Srbije kaže da ga brine da li će potrošači umeti da vide ono što je potrebno.

- Naša svest još nije na tom nivou jer mi kao potrošači ne znamo šta kupujemo i ne razumemo šta piše na proizvodu. Zato nam je potrebna nacionalna kampanja edukacije - smatra on.

 ??  ?? Novi pravilnik stupa na snagu 15. juna
Novi pravilnik stupa na snagu 15. juna

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia