Blic

Intervju: Slaviša Kokeza

Očekujem maksimalno odgovoran pristup igrača i stručnog štaba na Svetskom prvenstvu u Rusiji, kaže prvi čovek našeg fudbala u razgovoru za „Blicov“mundijalsk­i dodatak.

- veljko ivanoviĆ

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije za naš dodatak je pričao o igračima, selektoru, očekivanji­ma, kritičarim­a, ambijentu u timu i Savezu

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza u razgovoru za “Blic” pred mundijalsk­a iskušenja “orlova” otkrio je očekivanja od nacionalno­g tima, navijača i javnosti, ali i planove za budućnost. U vašem mandatu reprezenta­cija je ostvarila plasman na Svetsko prvenstvo, a Partizan i Zvezda posle mnogo godina u isto vreme dočekali su proleće u Evropi. Pun pogodak bio bi odlazak državnog tima na Evro, čime bi se ciklus zaokružio?

- Srbija je osam godina čekala plasman na veliko takmičenje i drago mi je da sam ispunio prvo obećanje po dolasku na mesto predsednik­a Fudbalskog saveza. Sam plasman predstavlj­a ogroman uspeh ako se zna da su fudbalske sile kao Holandija ili višestruki prvak sveta Italija ostali bez učešća na Svetskom kupu. Sada sam na polovini mandata, ali ne krijem da želim ono što Srbija čeka već 20 godina. Toliko dugo nismo bili učesnici Evropskog prvenstva, dve decenije nismo vezali dva velika takmičenja. Bilo bi zaista lepo da mandat zaokružim plasmanom reprezenta­cije na Evropsko prvenstvo, na koje Srbija čeka još od 2000, kada smo kao SRJ bili u Belgiji i Holandiji. I učiniću sve zajedno sa saradnicim­a da igrači i stručni štab ponovo imaju maksimalne uslove za rezultat koji bi srpskom fudbalu i državi doneo novu radost. Vratili smo dostojanst­vo nacionalno­m timu, ali imamo i snage i želje, a uveren sam, i kvalitet da napravimo novi, veliki iskorak - kaže Kokeza. Šta očekujete od momaka u Rusiji, kakav rezultat i kakvo ponašanje na terenu i van njega? - Sama činjenica da se nalazimo u društvu 32 najbolje selekcije sveta predstavlj­a fantastiča­n uspeh za srpski fudbal. Idemo u Rusiju da Srbiju predstavim­o u skladu sa njenom tradicijom na najbolji mogući način, a pod time se podrazumev­a maksimalno odgovoran pristup igrača i stručnog štaba prema dresu i grbu koji nose. Za Srbiju ne sme biti izgubljene lopte, požrtvovan­je mora da se pokaže na svakom delu terena, volja, želja, htenje moraju biti prisutni od prvog do poslednjeg minuta utakmice. Za Srbiju mora da se bori! Očekujem da svaki pojedinac da svoj maksimum, pokaže da je vredan poverenja i dresa, koji mora biti svetinja svakom ko ga obuče.

Imamo li snage za drugi krug, osminu finala?

- Hoću Srbiju koja uvek želi više i bolje. Reprezenta­ciju koju narod voli. Narod nam se vratio u kvalifikac­ijama, jer je prepoznao pristup igrača koji su se na terenu nekoliko puta vraćali iz minusa, pokazali

Mislim da je grupa u kojoj se nalazimo teška, sa kvalitetni­m rivalima, ali to ne znači da smo bez šanse. Znamo šta želimo u Rusiji

karakter vredan dresa koji nose. Ponoviću, sam plasman je već neverovata­n uspeh, ali hoćemo korak dalje.

Kako ocenjujete našu grupu u kojoj su Brazil, Švajcarska i Kostarika?

- Mislim da je grupa teška, a sama činjenica da su sve selekcije daleko ispred nas na FIFA rang-listi dovoljno govori o iskušenju koje nas očekuje. Sve to, naravno, ne znači da smo bez šanse. Znamo šta želimo.

Koliko ste zadovoljni radom i ponašanjem selektora Krstajića, kao i novog kapitena Kolarova?

- U reprezenta­ciji vlada odlična atmosfera, a to je u ogromnoj meri zasluga selektora, u koga igrači imaju veliko poverenje. Mladen Krstajić je radom i ponašanjem to zaslužio. Njihov odnos je samo dodatni motiv da istraju i pokažu da su na dobrom putu, da su jednostavn­o tim. A kada se radi o kapitenu Kolarovu, percepcija dela javnosti je potpuno pogrešna. Reč je o izuzetno odgovornom i časnom momku koji predstavlj­a primer kako treba da se ponaša jedan igrač.

Kako bi trebalo javnost da se postavi ka reprezenta­ciji?

- Reprezenta­cija je nešto što je iznad svih nas, iznad svakog pojedinca. Jako je važno da se oseti podrška javnosti, da nema podele među klubovima jer druge zemlje nemamo, a reprezenta­cija je samo jedna. Ovo su trenuci kada treba da prestanu podele, za sve mora da postoje iste boje, one koje se nalaze na zastavi Srbije. Istina, ima onih, mali broj, koji i sada priželjkuj­u loš rezultat reprezenta­cije, pojedinaca koji bi se radovali neuspehu da bi onda napali igrače, stručni štab i rukovodstv­o Saveza. Osetio je to na svojoj koži bivši predsednik Tomislav Karadžić.

Kao retko kada, čini se da je atmosfera u reprezenta­ciji, ali i među navijačima i medijima pozitivna i bez nerealnih očekivanja koja stvaraju tenziju?

- Slažem se sa vama. Narod je prepoznao mnoge pozitivne stvari, stao je uz Srbiju, igrače i selektora. I mediji su korektni. Ima, ipak, onih koji bi voleli da Srbija ne prođe grupu, koji bi, ponavljam, slavili njen neuspeh - podvukao je Kokeza.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? kolarov Će kao kapiten predvoditi srbiju u rusiji
kolarov Će kao kapiten predvoditi srbiju u rusiji
 ??  ?? reprezenta­cija je nešto što je iznad nas, iznad svih pojedinaca, kaže predsednik fs srbije slaviša kokeza
reprezenta­cija je nešto što je iznad nas, iznad svih pojedinaca, kaže predsednik fs srbije slaviša kokeza

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia