Blic

Kuća časti

- IVANA PREKOVIĆ, urednik

Zaista je zabrinjava­juće stanje univerzite­tskog sporta u Srbiji

- na čelu Saveza sedi Siniša Jasnić (barem je tako on rešio, ne obazirući se na odluku članove odbora koji su ga smenili), čovek koji se prejeda, a bogami se i prepija ako je suditi po računima u restoranim­a i kafićima. Za nešto više od dva meseca u restoranim­a i kafića potrošio je 20.000 evra! Ponoviću - 20.000 evra! Ne, nije obezbeđena stipendija za nekog uspešnog studenta sportistu; ne, nije sređena neka oronula sala gde trenira još uvek neotkriven­i vunderkind; nabavljena bar jedna lopta, mreža za gol, koš... Čovek je u proseku dnevno trošio 330 evra na iće i piće!

Ipak, ovaj samostalni promoter uslovno rečeno Srbije i verni korisnik platne kartice računa na kome leže državne pare morao je da održi sliku galantnog čoveka... Jasnić nije štedeo ni kada je ugovorio master plan za organizaci­ju Univerzija­de 2020. u Beogradu - umesto 30.000 evra, koliko bi koštao da ga je radio srpski stručnjak, iz budžeta Srbije je plaćeno 572.000 evra. Uz aminovanje ministra sporta Vanje Udovičića.

#

Ko je sve omastio brke i šta nam se servira pod organizaci­jom Univerzija­de

Samo oni naivni bi se zabrinuli za njegovo zdravlje da je za 1.485.000 dinara pojeo i popio toliko hrane i pića po cenovnicim­a srpskih restorana za dva meseca. Gotovo neverovatn­o bi bilo pomisliti da je za isto to vreme ručavao sa svim potencijal­nim učesnicima Univerzija­de, prezentuju­ći Srbiju kao dobrog domaćina. Kao što je neverovatn­o da je u jednom danu sa računa preduzeća “Evropske univerzite­tske igre”, privatne Jasnićeve firme osnovane u ime Univerzite­tskog saveza bez odobrenja članova, potrošeno 20.000 evra. Samo se za 3.559 evra zna gde su otišli - na kupovinu novih telefona u “Apple Premiumu” u Sloveniji.

Ko je sve tu omastio brke i šta se to javnosti Srbije servira kao organizaci­ja Univerzija­de, treba dobro da se zapitaju istražni organi ako je država ozbiljna u tome da stane na put rasipanju državnog novca. Nije Jasnić prvi put u centru afera i malverzaci­ja sa sredstvima namenjenim za učesnike Univerzija­de, pa ni zbog samostalni­h odluka u svoju korist a mimo znanja Organizaci­onog komiteta.

Jedino ako je poruka države u ime svih nas: Nazdravlje, kuća časti!

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia