Blic

Stisak ruke za istoriju

Donald Tramp i Kim Džong Un su potpisali sporazum prema kome će se Severna Koreja zalagati za potpunu denukleari­zaciju Korejskog poluostrva.

- Ivana kešanski

Juče su se prvi put u istoriji sastali lideri SAD i Severne Koreje. Sastanak je, prema rečima Donalda Trampa, prošao bolje nego što je iko očekivao, a završio se potpisivan­jem sporazuma.

U tom dokumentu se navodi da će dvojica lidera udružiti napore „na izgradnji trajnog i stabilnog mirovnog režima“na Korejskom poluostrvu. Američki predsednik se obavezao da će „obezbediti bezbednosn­e garancije Demokratsk­oj Narodnoj Republici Koreji“, a Kim Džong Un potvrdio posvećenos­t kompletnoj denukleari­zaciji Korejskog poluostrva. - SAD i Severna Koreja su posvećene uspostavlj­anju novih odnosa u skaldu sa željama oba naroda za mirom i prosperite­tom. SAD i Severna Koreja će udružiti napore u izgradnji mirnog i stabilnog režima na Korejskom poluostrvu - piše u dokumentu.

U dokumentu se navodi i da će se Tramp i Kim obavezati na vraćanje posmrtnih ostataka ratnih zarobljeni­ka i nestalih u ratnim akcijama.

Prema mišljenju analitičar­a, u ovom dokumentu nisu najavljeni nikakvi konkretni postupci koje će obe strane preduzeti na putu ka denukleari­zaciji Korejskog poluostrva i normalizac­iji odnosa dve države.

- Imali smo važan sastanak i dogovorili smo se da potpišemo važan dokument. Svet će videti velike promene. Odlučili smo se da ostavimo prošlost iza nas - rekao je Kim Džong Un, koji se zahvalio Trampu zbog sastanka.

- Hvala svima, sastanak je prošao odlično, mnogo bolje nego što je iko verovao. Razvili smo poseban odnos - rekao je Tramp.

On je rekao da će se njih sigurno dvojica ponovo videti.

- Pozvao sam Kima u Vašington i on je prihvatio moj poziv. Ja bih svakako želeo da posetim Pjongjang.

Njih dvojica su se na početku sastanka dugo i srdačno rukovali i zajedno prošetali po ostrvu Sentosa, gde su zatim održali sastanak i radni ručak. Prve zajedničke trenutke su proveli u šetnji bez prevodilac­a. Njihovo rukovanje su svetski mediji opisali kao „trenutak koji je promenio tok istorije“. Bela kuća je navela da je sastanak Trampa i Kima, kojem su prisustvov­ali još samo prevodioci, trajao 38 minuta. Nakon toga su se dvojici lidera na sastanku pridružili i ostali članovi delegacija, a zatim im je priređen zajednički ručak. Kako je saopšteno, posle ručka su dvojica lidera ponovo zajedno prošetala.

Kim Džong Un je rekao da put do sastanka nije bio lak i da su mu prethodile „istorijske prepreke“koje su dve zemlje morale da pređu.

 ??  ?? prvi sastanak predsednik­a amerike i severne koreje je protekao u prijateljs­koj atmosferi
prvi sastanak predsednik­a amerike i severne koreje je protekao u prijateljs­koj atmosferi
 ??  ?? tramp je najavio moguĆ novi sastanak
tramp je najavio moguĆ novi sastanak

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia