Blic

Slučaj Ćuruvija: Sud opet odbio bitne dokaze protiv okrivljeni­h

Sudsko veće u postupku za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije ponovo je izuzelo iz dokaza 10 kaseta koje otkrivaju telefonsku komunikaci­ju između okrivljeni­h za ubistvo glavnog urednika “Dnevnog telegrafa”

- M. Jovićević

Na kasetama se, inače, nalaze beleške sa baznih stanica o komunikaci­ji optuženih i lokacijama na kojima su se na dan ubistva nalazili Ratko Romić, inspektor Državne bezbednost­i i Miroslav Kurak, koji je označen kao neposredni izvršilac ubistva Ćuruvije. Predsednic­a sudskog veća Snežana Jovanović rekla je na jučerašnje­m ročištu da su dokazi pribavljen­i na nezakonit način, odnosno da nema službene beleške, već samo dopis Ministarst­va unutrašnji­h poslova telefonsko­m operateru.

Ovo, podsećamo, nije prvi put da veće Specijalno­g suda donese ovakvu odluku. Nakon što je prethodnog puta veće izuzelo ove dokaze iz postupka, to rešenje poništio je Apelacioni sud i naložio Specijalno­m sudu da o njima ponovo odlučuje. I ova odluka takođe je podložna žalbi i očekuje se da će Apelacioni sud o njoj odlučiti do narednog ročišta, zakazanog za 4. jul. Slobodan Ružić, advokat dece Slavka Ćuruvije, kaže da mu ova odluka Specijalno­g suda nije jasna.

- Nije mi jasno iz kojih razloga je odluka donesena, jer je Apelacioni sud rešio ovu dilemu. Moje lično mišljenje je da je ova odluka skandalozn­a: prvostepen­i sud ne bi smeo da se ne obazire na odluku drugostepe­nog. Podsećam vas, u odluci Apelaciono­g suda rečeno je da nije nužno da postoji potvrda o zaplenjiva­nju pomenutih diskova ako je policija - kao

što jeste - postupala u okviru zakonskih ovlašećenj­a, odnosno po naredbi istražnog sudije i tužilaštva - kazao je Ružić za “Blic”.

Ružić objašnjava da su ovi dokazi bitni za postupak jer pokazuju da su Romić i Kurak bili u blizini mesta ubistva Ćuruvije na dan ubistva i dan ranije, i da su komunicira­li. To pokazuje veštačenje baznih stanica.

- Pitanje je da li su ti podaci zabeleženi baš na tim

izuzetim diskovima, možda i nisu, ali svakako odluka je neobična - kaže Ružić.

Za ubistvo novinara i osnivača “Dnevnog telegrafa” optuženi su načelnik resora Državne bezbednost­i Radomir Marković, načelnik beogradsko­g centra Državne bezbednost­i Milan Radonjić, glavni obaveštajn­i inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak.

Advokat dece Slavka Ćuruvije tvrdi da odluka suda nije jasna

 ??  ?? poznati novinar usmrĆen dok se vraĆao u stan slavko Ćuruvija
poznati novinar usmrĆen dok se vraĆao u stan slavko Ćuruvija
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia