Blic

Sudija Majić sudi Hamletu

U švajcarsko francusko - španskoj produkciji „Molim, nastavite (Hamlet)“Dreams come true teatra, Gertrudu igra Svetlana Bojković, a sudiju - sudija apelaciono­g suda Miodrag Majić.

- Tatjana nježiĆ

U vili Stanković u Čortanovci­ma, od 28. juna do 3. jula, biće održan peti „Šekspir festival“, koji obuhvata četiri predstave u glavnoj selekciji i prvi put prateći program - „Šekspir za veliku decu“.

Po rečima čelnika i osnivača festivala, Nikite Milivojevi­ća, manifestac­iju otvara „Tit Andronik“Zagrebačko­g kazališta mladih u režiji Igora Vuka Torbice, koja će zbog tehničkih zahteva biti igrana u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

- Pozorište ZKM je jedno od najboljih u regionu, Igor Vuk Torbica među najboljim rediteljim­a mlađe generacije, a ovo Šekspirovo delo još nismo videli na našem festivalu. Voleo bih kada bi, na Nikita Milivojevi­ć: Neki su nas odbili govoreći da su oni ipak ozbiljni ljudi, a bilo je i dosta onih kojima se to učinilo zanimljivi­m primer, za deset godina festivala uspeli da prikažemo svih 37 njegovih dela - kazao je između ostalog Milivojevi­ć.

Drugog dana u Vili Stanković je izuzetno zanimljiva predstava „Molim, nastavite (Hamlet)“Dreams come true teatra (Švajcarska Francuska, Španija). Shodno njihovom konceptu, a gostovali su u brojnim zemljama, u sredini u koju dođu odaberu tri glumca - Hamleta, Ofeliju i Gertrudu. Ostali akteri koji se takođe biraju u datoj sredini su autentični sudija, forenzičar, tužilac... Predstava je zapravo proces suđenja i traje dok se ne osude ili ne odbrane Šekspirovi junaci. Naša Gertruda biće Svetlana Bojković, sudija - sudija apelaciono­g suda Miodrag Majić, advokat Petar Učajev, tužilac Nikola Pantelić...

Predstavni­ci medija su nezvanično komentaris­ali da bi, shodno iskustvima sa sudskim procesima u Srbiji, predstava mogla potrajati, a na pitanje kako su birali pomenute ljude, Nikita Milivojevi­ć je rekao da je proces bio zanimljiv:

- Neki su nas odbili govoreći da su oni ipak ozbiljni ljudi, a bilo je i dosta onih kojima se to učinilo vrlo zanimljivo te su rado pristali.

Predstava “Dva viteza iz Verone” (Čikago, SAD) tekst i režija “Q Brothers”, ima samo dva izvođača koji igraju sve uloge i sve vreme repuju.

Poslednja u zvaničnoj selekciji je predstava Šekspir Company iz Berlina „Mletački trgovac“u režiji Mihaela Guntiera.

U saradnji sa pozorištem „Duško Radović“, i na njihovoj sceni, izvodi se program „Šekspir za veliku decu“koji je besplatan s tim što je potrebno na biletarnic­i tog teatra uzeti ulaznice. Primereno mališanima 30. juna je „Bura“u režiji Nikite Milivojevi­ća, 1. jula „San letnje noći“Thesis theatre Compamy iz Atine, sutradan „Romeo i Julija“iz Velike Britanije (The Handle Bards) a 1. i 3. jula su i umetničke radionice.

Budžet festivala je, kako je saopšteno, oko 10 miliona, pokrovitel­ji su UNIQUA osiguranje, Ministarst­vo kulture Republike Srbije, AP Vojvodina, i MTS.

Prodaja ulaznica (700 i 900 din) na prodajnim mestima „Eventima“u Srbiji, a za publiku iz Beograda i Novog Sada obezbeđen je prevoz.

 ??  ??
 ??  ?? svetlana - ceca bojkoviĆ
svetlana - ceca bojkoviĆ
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia