Blic

“BLIC” SKENER: „Orlovi“, da li ste videli?

Selektor Oskar Ramirez forsira taktiku 5-4-1 koja ne bi trebalo da predstavlj­a enigmu za srpske fudbalere.

- A. Pijevac

Da li bi neuspeh naših rivala trebalo da nas raduje ili plaši? U slučaju Kostarike odgovor je - nešto između! Kostarika je u poslednjem test meču pregažena od Belgije (4:1), i to samo šest dana pred meč sa Srbijom kojim se otvara takmičenje u grupi E na Svetskom prvenstvu.

Utisak je da su Kostarikan­ci na stadionu “Kralj Boduen” na kraju imali i sreće jer je Brisel trebalo da napuste sa deset golova u mreži, dok su jedini pogodak postigli posle jedinog šuta. Ekipa Oskara Ramireza je izgledala pogubljeno, kao da se priprema za odlazak na plažu, a ne na Mundijal. To je dobra strana poraza. Loša je da ovakva katastrofa­lna igra teško može da se ponovi

u nedelju dana. Krenimo redom. Selektor Ramirez nastavlja da forsira 5-4-1 formaciju sa tri centarhalf­a i usamljenim Markosom Urenjom u napadu. Međutim, protiv Belgije smo videli sve slabosti ove postavke. Defanzivna petorka se sporo vraćala i bila im je potrebna večnost da se postave u liniju. Zbog toga je Belgija napadala isključivo preko krila, a Kejlor Navas je sve golove primio iz peterca?! Ovo je raj za Aleksandra Mitrovića.

Od šest pokušaja da se postavi ofsajd zamka, uspeo je jedan, pri čemu skok igra nije postojala i pravo je čudo da je Romelu Lukaku postigao samo dva gola. Belgijanci su forsirali igru kratkih i brzih dodavanja koja su pogubila iskusne defanzivce Kostarike. Sve u svemu, najjači deo tima, a to je odbrana, za utisak protiv Belgije zaslužuje nulu! Ostatak tima je možda pokazao i manje, ako je to moguće. Kada je počela ofanziva Belgijanac­a, sredina je više pomagala odbrani, a po rezultatu

Jedini gol za Kostariku postigao je kapiten Brajan Ruiz

vidimo i u kakvoj meri. Na kraju, u poslednjii­h 30 minuta Oskar Ramirez se branio sa devetorico­m fudbalera i samo zbog toga i zbog nezaintere­sovanosti Belgijanac­a ostalo je 1:4.

Napad se u dve trećine slučajeva bazirao na dugačkim loptama ka Urenji, i to je nešto na šta naša odbrana mora da bude spremna. Ostatak vremena loptu je u svojim nogama imao vremešni (32), ali i dalje opasni kapiten Brajan Ruiz, koji je sa Kristijano­m Gamboom delovao po desnoj strani. Leva strana u Briselu nije postojala. Zaključak je lako izvesti - Kostarika ne ume da igra protiv timova koji igraju brzo i sa dosta pritiska. Taktika “uspavaj protivnika” je urodila plodom na početku, kada je Kostarika i povela, ali sve posle toga bilo je na nivou Bolivije iz meča sa “orlovima”.

Kostarika je poražena na pet od poslednjih sedam prijateljs­kih mečeva. Sa druge strane, Kostarika je pre četiri godine izgubila od Japana (1:3) i igrala je nerešeno sa Irskom (1:1) da bi kasnije stigla do četvrtfina­le SP u Brazilu.

 ??  ?? eden azar se poigravao s defanzivci­ma kostarike brajanom ovijedom i kristijano­m gamboom
eden azar se poigravao s defanzivci­ma kostarike brajanom ovijedom i kristijano­m gamboom
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia