Blic

Lekarima i učiteljima plate veće 10 odsto

Vlada Srbije predložila je predstavni­cima MMF-a povećanje plata u javnom sektoru za osam do deset odsto, saznaje „Blic”.

- slaĐana gavriĆ

Prema planu srpske vlade, povećanje zarada od deset odsto imali bi lekari, policija, učitelji i nastavnici u osnovnom i srednjem obrazovanj­u, dok bi ostalima u javnom sektoru sledovao rast plata od oko osam odsto.

Tako bi, na primer, učitelj koji sada u proseku zarađuje 40.000 dinara nakon povećanja primao 44.000. Doktor specijalis­ta bi umesto sadašnjih 73.000, imao 80.300, a plata policijsko­g inspektora bi, umesto 47.000, iznosila 51.700 dinara.

Naime, u razgovoru ministra finansija Siniše Malog sa šefom misije MMF-a Džejmsom Rufom jedna od ključnih tema bila je povećanje zarada u javnom sektoru.

- S obzirom na to da je u prvom kvartalu ove godine ostvaren suficit budžeta od 6,5 milijardi dinara i da sve ukazuje na to da će se takav trend nastaviti, ima prostora za povećanje plata. U kojoj meri, to ćemo videti, ali sigurno je da ćemo imati rast od oko osam odsto, pa i više - navodi izvor „Blica“.

Prema njegovim rečima, MMF predlaže nešto manje povećanje - 6-7 odsto.

- Ipak, aranžman koji sada dogovaramo se razlikuje od prethodnog jer ima „samo“savetodavn­u ulogu. Mi nismo u obavezi da uradimo kako oni predlažu, što je bio slučaj prethodne tri godine kada smo imali stendbaj aranžman vredan oko 1,2 milijarde evra – objašnjava naš sagovornik.

Da ćemo imati rast plata veći od onoga što je predlog MMF-a, istakao je juče i predsednik Aleksandar Vučić.

- Sada polako dižemo i plate i penzije. Ti razgovori su završeni i tako će biti. To je sada borba sa MMF-om jer oni kažu da može šest ili sedam odsto da se povećaju primanja, a mi bismo malo više. Eto dobre vesti - poručio je Vučić.

S druge strane, šef Misije MMF-a Džejms Ruf naglasio je, pred sastanak sa ministrom Malim, da rast plata i penzija treba da bude linearan.

- Povećanje plata je moguće pod uslovom da privreda nastavi da se razvija, odnosno da se nastavi fiskalna stabilizac­ija i dolazak stranih investitor­a. Ako se nastave ti trendovi, onda možemo da očekujemo i povećanje plata - izjavio je Ruf za TV B92.

On nije želeo da precizira kada bi to moglo da se desi, ali je naglasio da je najvažnije da povećanja budu linearna.

Iako se još uvek najviše spekuliše time kada se može očekivati povišice, a najizvesni­je je da to bude od

januara 2019. Prema tome, tačna računica po kojoj će se obračunava­ti plate u javnom sektoru i penzije biće poznata na jesen, kada se pristupi krojenju novog budžeta. Penzionere tada očekuje i ukidanje Zakona o privremeno­m smanjenju primanja, pa će njihova primanja od 2019. biti uvećana po dva osnova.

Podsetimo i da je Fiskalni savet Srbije nedavno izneo analizu povećanja plata i penzija po kojoj one mogu rasti za pet do šest odsto. Oni su upozorili da bi svako povećanje zarada iznad tog procenta

vodilo ka neodrživom rastu učešća rashoda države za zarade u BDP-u. Fiskalni savet takođe predlaže da plate u zdravstvu porastu iznad proseka, dok za zaposlene u MUP-u smatraju da povećanje treba da bude ispod proseka koji su naveli.

Inače, juče je tema razgovora Siniše Malog i Rufa bila i reforma poreske administra­cije, a zaključeno je da je to neophodno da bi se nastavio dalji privredni rast i zapošljava­nje. Ruf se po podne sastao i sa premijerko­m Srbije Anom Brnabić.

 ??  ?? srbija hoĆe poveĆanje osam do deset, a mmf predlaže od šest do sedam odsto
srbija hoĆe poveĆanje osam do deset, a mmf predlaže od šest do sedam odsto
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia