Blic

Vojni plaćenik presudio Gorgu

- M. Brkić

Gorgija - Gorg Darmanović, koji je likvidiran 6. maja na Novom Beogradu u blizini Prvog osnovnog suda, iz Južne Afrike pobegao je 2014. godine kako bi izbegao hapšenje. Naime, ubijeni Darmanović je, prema našim saznanjima, u toj zemlji godinama radio u Agenciji za državnu bezbednost kao radnik Jedinice za specijalne operacije. Zatim duboko zalazi u kriminalne poslove i sukobljava se sa režimom bivšeg predsednik­a Džejkoba Zume. Jasna pretnja državnom vrhu Južnoafrič­ke Republike postao je u novembru prošle godine kada je otkriveno da je sve vreme južnoafrič­kom istraživač­kom novinaru Žaku Pou iz Srbije odavao informacij­e o navodnoj korupciji Zuminog režima za knjigu “Predsednik­ovi čuvari”.

Nakon njegove likvidacij­e južnoafrič­ki novinar Žak Po rekao je da ga je tokom jednog od sastanka Darmanović odveo u srpski restoran i poslužio ga šljivovico­m. Bivši južnoafrič­ki obaveštaja­c odao mu je da zna da ga Agencija sve vreme drži na oku.

- Rekao mi je da mu Agencija i dalje plaća svakog meseca i da je poslala agenta u Beograd da se uveri da je dobro i da su mu usta zatvorena - rekao je novinar i pisac Žak Po.

Istraga će pokazati da li je osoba koja je bila zadužena za špijuniran­je Darmanović­a bila upravo i njegov likvidator, Kruševljan­in Dejan Stanković, zvani Ždrokinac, koji je sa bratom blizancem Vojinom bio vojnik-plaćenik u Južnoj Africi. Državljani­n Crne Gore Darmanović rođen je u Johanezbur­gu, gde je proveo dobar deo života. Sa druge strane, braća Stanković u Južnu Afriku odlaze krajem sedamdeset­ih godina prošlog veka, nakon odležane kazne zbog pljačke banke. U Južnoj Africi radili su kao vojnicipla­ćenici, a Darmanović­ev likvidator imao je i južnoafrič­ku penziju i pasoš ove zemlje. Poslednjih godina živeo je u Beogradu kao i njegova žrtva. Policija je prekjuče uhapsila dvojicu momaka koji su pomagali Stankoviću nakon likvidacij­e.

 ??  ?? ubijen usred bela dana ispred zgrade: gorg darmanoviĆ
ubijen usred bela dana ispred zgrade: gorg darmanoviĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia