Blic

Mali biznis, veliki uspeh

- ANDRIANA JANKOVIĆ, novinarka

Svaki veliki biznis počeo je kao mali. Iako se startap u Srbiji poslednjih godina ubrzano razvija, a država i banke pokušavaju da „male ideje“oberučke prihvate i podrže, u ostvarenju sna o sopstvenom biznisu Srbina i dalje koči strah. Strah od nedovoljne količine novca za početni kapital, strah od prejake konkurenci­je, neuspeha i, na kraju, bojazan od uzalud potrošenog vremena i novca...

Često se povede priča u našoj zemlji o tome koliko je teško pokrenuti, a kamoli održati bilo kakav privatan biznis, kako se privreda lomi na leđima malih preduzetni­ka, ali i kako pronaći ideju koju neko drugi već nije prisvojio. I dok nam dani prolaze u razmišljan­ju kako pobediti konkurenci­ju, preko noći skupiti džak para, neko drugi ko je verovao u sebe uspešno razvija svoj mali biznis. Do početnog kapitala taj neko stigao je pozajmicom od banke ili državne institucij­e koja nudi subvencije za otpočinjan­je sopstvenog posla. Nije imao ćup sa blagom, ali je zato imao jasno definisan plan onoga što želi.

„Neki Pera“počeo je od nule i

nije plivao u parama, ali je ipak uspeo. Možete i vi

Sigurno u svom mestu imate „nekog Peru“koji je počeo sa malom prodavnico­m u sklopu svoje kuće, a sada, deset godina kasnije, ima trgovinski lanac prodavnica. Taj „neki Pera“nije odustao nakon što je prvih godinu dana radio pokušavaju­ći da ostane na nuli, niti mu je smetalo što nije plivao u parama na samom početku.

„Blic“već 11 godina bira najboljeg preduzetni­ka u našoj zemlji, a svi dosadašnji pobednici imaju zajedničku karakteris­tiku - verovali su u svoje ideje, na putu ka cilju su se kretali malim, ali odlučnim koracima da bi danas bili to što jesu - kompanije za primer.

Država je tu da vam pomogne, ali ne može umesto vas da osmisli dobar biznis u koji ćete i sami verovati. Dajte sve od sebe i vaš mali biznis će postati veliki. Ako i ne uspete iz prvog puta, nemojte da vas to zakoči. Neka to bude još veći podstrek da uspete, pa ako treba - i iz inata.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia