Blic

Potopljena sela kod Petrovca na Mlavi

Bujice i obilne padavine poplavile su sela i naselja u opštini Petrovac na Mlavi pre dve večeri, dok su se sa nadošlim vodama juče borili i žitelji Svilajnca i Ljiga.

- Ekipa „Blica“

Prema podacima RHMZ, pre dva dana za samo jedno popodne palo je od 10 do 30 litara kiše po kvadratu, a u toku noći i dodatnih 30 do 60 litara, što je prosek padavina za ceo jun.

Kod Petrovca na Mlavi u toku dana nivo reke se za dva sata podigao za dva metra, a brana na Busurskom jezeru pukla u jednom delu. Pod vodom su bila sela Lopušnik, Oreškovica, Tabanovac, Krvije, Veliko i Malo Laole i veliki deo Petrovca na Mlavi.

- Stručne službe JVP „Srbijavode“proglasile su vanrednu odbranu na Burusu i nizvodno na Mlavi kroz Petrovac i organizova­la osmatranje stanja i pripremu za eventualne intervenci­je. Pomenuti poplavni talas nije ugrozio Petrovac i nizvodna štićena područja duž Mlave. Prema prognozi RHMZ-a, moguće su nove najavljene padavine i formiranje novog poplavnog talasa. Trenutno se preduzimaj­u mere otklanjanj­a posledica u koritu reke Busur, u zoni navedenih naselja, i vrši se stručni pregled stanja brana „Busur“i „Korenica“- saopštenoj­e iz „Srbijevode“.

Štab za vanredne situacije u Ljigu juče je produžio vanredno stanje u devet mesnih zajednica, a komisije rade na utvrđivanj­u štete. U selu Kušiljevu, kod Svilajnca, u kome je juče proglašena vanredna situacija, pod vodom je 30 domaćinast­ava i 100 hektara oranica.

RHMZ upozorio je danas na lokalne obilnije padavine, više od 30 mm kiše za 12 sati. U nedelju se mogu očekivati jaki pljuskovi i grmljavine sa kratkotraj­nom pojavom grada, uglavnom u Pomoravlju, severnim i istočnim krajevima. Za okolinu Petrovca na Mlavi ključno je narednih 12 sati, kada će vodostaji biti u porastu i kretaće se iznad granice redovne odbrane od poplava.

 ??  ?? apokalipti­Čni kadrovi duž braniČeva
apokalipti­Čni kadrovi duž braniČeva
 ??  ?? voda nanela štetu mnogim domaĆinstv­ima
voda nanela štetu mnogim domaĆinstv­ima
 ??  ?? od naleta vode stradali i automobili
od naleta vode stradali i automobili

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia