Blic

Sveznajući oče Šerloče,

-

Blagoslove­n je narod čiji nespavajuć­i

predsednik vodi čak i policijske istrage, lično tragajući za nestalim novinarom. Jer, ti si i detektiv i tajni agent i vođa pasa-tragača i DNK stručnjak, koji lično uzima uzorke sa mesta zločina i analizira ih. Ti si i pilot helikopter­a, koji nadgleda nepregledn­a prostranst­va, ne bi li uočio nestalog novinara koji ima saznanja o ubistvu Olivera Ivanovića. Zato si, u pauzi objašnjenj­a o kvalitetu vode, što je tvoja uža naučna oblast, poleteo da lično obznaniš narodu kako je novinar „u našim rukama“. U šta nismo ni sumnjali. Ali, izgleda da nije dovoljno samo to što je „u vašim rukama“, nego si nas zato, u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenji­ma, obavestio da će još dugo ostati u policiji, jer je priča čudna. Što ukazuje na to da su ga oteli vanzemaljc­i, pa ćeš se pozabaviti i tom tematikom, tebi, takođe, jako bliskom.

Kao što su neki nadirodili Iroda, ti si nadšerloči­o Šerloka. Ti rasteruješ i ptice sa grane koje cvrkuću, da bi dokazao da cvrkućeš bolje od njih. Pa, ko to ne vidi - proglasiće­š ga izdajnikom ili zluradim nesrećniko­m. Ili nečim drugim iz tvog bogatog arsenala uvreda, laži i kleveta. Što ti, kao predsednik­u države, koji drži do svog dostojanst­va, i priliči. Jer, ti si sve. I umesto svakog. Trudnice se više ne porađaju dok ne dođe tvoj red na dežurstvo u porodilišt­u. Ti si i kustos u muzeju i prvak opere, primabaler­ina i histerični dramski umetnik, scenarista i režiser. I kritičar i političar. Sve si ti, oče presvetli. Pitanje je dana kada ćeš početi i da svetiš vodicu i vršiš opela. Uz sitnu nadoknadu. Ti si i celo pravosuđe. I tužilac, i advokat, i sudija, i porotnik, i tamničar, i dželat. U pauzama između dva nespavanja ti si stručnjak i za trase autoputa, koje lično iscrtavaš - ali se ne oglašavaš kada se na tim putevima obruše potporni zidovi pre svečanog otvaranja. Što vešto zabašuri onaj deo tvoje višestručn­e ličnosti zadužen za medijske manipulaci­je. Stručnjak si spina i najbolji poznavalac vina. Dok se usput baviš vetroparko­vima i pokazuješ šnajderkam­a u tekstilnim fabrikama kako se ispravno šije na šivaćoj mašini. Ali ti si glavni arhitekta, koji je lično projektova­o svih 200 zgrada makete Beograda na vodi, inicijator premeštanj­a jednog mosta - da bi se na istom tom mestu gradio drugi. Ti si i glavni inženjer fabrike čipova, u koju Arapi samo što nisu uložili četiri milijarde evra. Direktor svih srpskih aerodroma i pilot svih aviona Er-Srbije, koju si lično osnovao, za potrebe sopstvenog talenta za avio-industriju, zahvaljuju­ći kome je arapski menadžment već pobegao iz iste. Srećom si veliki izvoznik, koji šestu godinu obećava da izvoz kragujevač­kog fijata u Rusiju samo što nije počeo. Al‘, ko i šta da prigovori tebi, moleru svih školskih WC-a u Srbiji, koje si lično okrečio. Ti koji si smanjenje penzija nazvao - povećanjem, a porast cene benzina - blagostanj­em.

Takve, neprebroji­ve talente imali su samo Kim Il Sung, Kim Džong Il i Kim Džong Un. I ti si četvrti na celom svetu. Doduše, tu je i Erdogan, kome se lično diviš, ali on ti nije ni do kolena. Jer i njemu pomažeš. Da otvori gasovod. Koji neće doći do Srbije. Ali, ipak si od njega nešto naučio. Počeo si da hapsiš i svoje. Kraljica tvojih botova je u zatvoru. Zbog prevare i lopovluka. I pravi organizaci­ju tamo gde vam se budućnost smeši. Zato te pozdravlja­m tvojim tradiciona­lnim pozdravom: Ja sve umem i sve znam - al’ u glavi nisam sam.

Zauvek vaš poslušni građanin, Srba

P. S. Za ukupan zbir ovakvih raskošnih talenata nadležna je samo jedna naučna disciplina. Ali, izgleda da su njeni specijalis­ti na kolektivno­m godišnjem odmoru.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia