Blic

Brnabićeva na Forumu o ilegalnim migracijam­a

-

Premijerka Srbije Ana Brnabić govorila je juče na Forumu „Evropa Vahau”, u okviru panela o bezbednosn­im izazovima i borbi protiv ilegalnih migracija.

- Ilegalne migracije u Evropi jedan su od najvećih izazova za Evropsku uniju i zemlje kandidate kao što je Srbija. Obaveza svih je da se odgovorno suoče sa tim izazovima. Sve evropske zemlje treba da pokažu više odlučnosti i spremnosti za promene, da bi se postigli stabilnost i napredak - rekla je Brnabićeva.

Premijerka je posebno naglasila da je u tome „ponosna na Srbiju, koja je tokom migrantske krize pokazala da je posvećen i odgovoran partner, pokazujući visok stepen humanosti”.

- Najbolji primer za to je da ove godine naše škole pohađaju 472 deteta migranata u 43 škole u Srbiji - istakla je Brnabićeva.

Pored nje, na panelu su učestvoval­i i premijeri Hrvatske i Crne Gore Andrej Plenković i Duško Marković, kao i zamenik izvršnog direktora Pogranične agencije EU „Fronteks brend korner“. Forum je otvorio austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

Premijerka Brnabić sastala se juče i s kancelarom Kurcom.

Bilateraln­i odnosi Srbije i Austrije su na veoma visokom nivou, zaključeno je u razgovoru. Predsednic­a Vlade istakla je da je Srbija opredeljen­a za dalje jačanje saradnje, posebno ekonomske.

„Podrška Austrije u procesu evropskih integracij­a izuzetno je važna za Srbiju“, naglasila je Brnabićeva u razgovoru. Od 1. jula ove godine Austrija će preuzeti predsedava­nje Savetom EU. „Očekujemo nastavak podrške Austrije u procesu integracij­e Srbije i Zapadnog Balkana u EU“, istakla je Brnabićeva.

 ??  ?? susret s austrijski­m kancelarom
susret s austrijski­m kancelarom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia