Blic

Pravimo savez opozicije, mogu i DSS i Dveri

Demokratsk­a stranka biće jedan od osnivača Saveza za Srbiju jer to očekuju svi građani Srbije kojima je stalo do suštinskih promena nabolje, kaže lider demokrata Zoran Lutovac za „Blic“.

- danijela lukoviĆ

Prošle nedelje Lutovac se sastao sa Draganom Đilasom i Vukom Jeremićem i sa njima razgovarao o ukrupnjava­nju opozicije. Naredni korak ka tome je održavanje sednice Glavnog odbora DS-a, a uoči nje, Lutovac otkriva i da nema ništa protiv i da DSS i Dveri budu u savezu.

Kaže i da će ovakva forma biti osnov za dalje delovanje opozicije. Iako je opozicija imala samo reči hvale za novog gradonačel­nika, Lutovac smatra da izbor Radojičića ne može pozitivno da utiče na vođenje Beograda, ali i da očekuje da u DS-u ostanu aktivni svi iz prethodne postave, uključujuć­i i Dragana Šutanovca.

Posle sastanka, oči javnosti uprte su u Savez za Srbiju i DS. Da li DS prilazi savezu?

- DS će biti jedan od osnivača i članova saveza. To očekuju naši birači, kao i birači drugih stranaka prave opozicije. To očekuju svi građani Srbije kojima je stalo do suštinskih promena nabolje. Da li ćete poželeti dobrodošli­cu DSS-u i Dverima?

- U savezu bi trebalo da budu sve stranke, udruženja, pokreti i pojedinci koji žele normalizac­iju odnosa u Srbiji, vladavinu prava, slobodu medija, nezavisno sudstvo... Da li će to biti rešenje i za nastup opozicije na sledećim izborima na republičko­m nivou?

- To bi trebalo da bude platforma za zajednički politički nastup na svim nivoima. Građani su izgubili poverenje i u DS i u opoziciju, što se videlo na izborima u prestonici. Šta ćete uraditi da se to promeni? - Već smo načinili prvi korak, birajući novo ruko- vodstvo koje je spremno da se posveti organizaci­onoj i programsko­j revitaliza­ciji stranke. Takođe, posvetićem­o se približava­nju i neposredni­jem odnosu sa građanima i saradnji sa opozicioni­m strankama.

Aktuelni su protesti zbog cene goriva, o kojima se niste izjašnjava­li?

- DS podržava opravdane zahteve građana da se smanji cena goriva i režim ne bi trebalo da pažnju s tog opravdanog zahteva prebacuje na temu ko je organizato­r protesta. DS-ovi funkcioner­i i članovi bili su zajedno sa građanima na tim protestima, ali ne želimo da prisvajamo zasluge za spontani građanski protest. Zoran Radojičić je izabran za gradonačel­nika. I opozicija je pohvalno govorila o njemu. Šta vi kažete, da li je on dobro ili loše rešenje za Beograd?

- S obzirom na to kako vladajući režim funkcioniš­e, to što je on izabran ne može ni na koji način pozitivno uticati na vođenje Beograda.

 ??  ??
 ??  ?? sporna želja lutovca da sam bira izvršni odbor
sporna želja lutovca da sam bira izvršni odbor

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia