Blic

Svađa Vesića i Đilasa zbog železničke stanice

Dok Dragan Đilas smatra da je izmeštanje Glavne železničke stanice iz centra Beograda “ludilo jednog čoveka i njegovih Arapa”, gradski menadžer Goran Vesić mu poručuje da za pet godina “nije kamen pomerio”.

-

Bivši gradonačel­nik oglasio se u subotu tvitom u kom je poručio:

„ Ukidaju železničku stanicu zbog ludila jednog čoveka i njegovih Arapa, a da pre toga nisu napravili drugu. Topčider je stanica koja ne može da primi ni 100 putnika, a oni ih tamo preusmerav­aju. O nedostacim­a Prokopa da ne govorimo. Nebriga za građane je pravo obeležje ove vlasti!“, napisao je Đilas, na šta mu je odgovorio zamenik gradonačel­nika.

- Ðilas se još jednom pokazao kao velika neznalica kada je u pitanju razvoj Beograda, rekao je Vesić komentariš­ući optužbe zbog izmeštanja železničke stanice. S tim u vezi, Vesić kaže da će ostati zapamćeno da za pet godina vlasti Ðilas nije

kamen pomerio na Savskom amfiteatru već je “ostavio stare vagone i pacove”.

- Kao što nije bio u stanju ni železnicu da izmesti. A nije da nije hteo. Zato svaki naš uspeh izaziva histeriju kod Ðilasa. Jer svaki naš uspeh, svaki novi kvadratni metar na Beogradu na vodi je dokaz Ðilasove nesposobno­sti - kaže Vesić.

Vesić navodi da plan za izmeštanje železnice iz centra grada potiče iz 1972. godine i da je predvideo izmeštanje putničkog železničko­g saobraćaja na Prokop i Novi Beograd, terminal u Makišu i opremanje i servis vozova u TPS Zemun. Kako navodi gradski menadžer, odmah zatim država je počela izgradnju ove infrastruk­ture, koja je obuhvatila kilometre tunela, mostova, pruga, stanica i drugih pratećih objekata, ali je projekat zbog raspada Jugoslavij­e devedeseti­h zaustavlje­n.

- Ðilas je vladao Beogradom pet godina i imao je priliku da menja ove planove ili da ih sprovodi. Naravno, ništa nije uradio. Verovatno zato što taj posao nije mogao da se nabaci nekom tajkunu. Izmeštanje­m železnice sa prostora Savskog amfiteatra, Beograd se konačno spušta na reke, koje su naš najveći potencijal - rekao je gradski menadžer.

Pruga koja je, kako kaže Vesić, “omča oko vrata Beograda” konačno će, nakon gotovo 50 godina od početka tog projekta, biti uklonjena, a na njenom prostoru biće linijski park koji će povezati grad sa rekama.

 ??  ?? da se saobraĆaj izmesti odluČeno je 1972, kaže vesiĆ
da se saobraĆaj izmesti odluČeno je 1972, kaže vesiĆ
 ??  ?? topČider ne može da primi ni 100 putnika, kaže Đilas
topČider ne može da primi ni 100 putnika, kaže Đilas

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia