Blic

Istorijski dogovor, EU hvali lidere Makedonije i Grčke

Grčka i Makedonija potpisale su juče istorijski sporazum, po kome će novo ime bivše jugosloven­ske republike biti Republika Severna Makedonija.

- ivana kešanski

Dogovor o imenu je ozvaničen potpisivan­jem Sporazuma o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i strateškom partnerstv­u Makedonije i Grčke u mestu Psarades na grčkoj obali Prespansko­g jezera.

Okupljenim­a su se prvo obratili premijeri Zoran Zaev i Aleksis Cipras, nakon čega su ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas potpisali sporazum.

- Obojica smo ovde da obavimo našu patriotsku dužnost, da izlečimo rane i otvorimo put ka miru. Ja volim balkansku muziku, ali te pesme su uglavnom o gubicima i tugi. Danas na Balkanu pišemo novu pesmu, pesmu nade za ceo ovaj region. Naš cilj jeste da ovu radosnu pesmu pevaju mnogo vekova mnoge buduće generacije, na našem i vašem jeziku, u našoj i vašoj zemlji, naš i vaš narod... Pesmu koja će slaviti mir - rekao je Cipras.

Cipras je izjavio da obe države treba da rade na tome da bi ovaj sporazum bio održiv i naglasio da će postignuti sporazum doneti dobrobit za obe strane i da poštuje fundamenta­lne vrednosti obe strane. On je pomenuo i to da je prvi susret sa Zae- vim imao pre šest meseci u snegom zavejanom Davosu, gde je, po njegovim rečima, bilo mnogo hladno, „poput hladnoće koja je vladala u odnosima dve zemlje u prethodnih 25 godina“.

Nakon grčkog premijera na binu je izašao i njegov makedonski kolega Zoran Zaev, koji je rekao da se potpisivan­jem spora „stavlja kraj na dugogodišn­je razlike“.

- Danas stavljamo kraj na dugogodišn­ji spor, na dugogodišn­je razlike. Uz podršku međunarodn­e nacije smo krenuli u potragu za rešenjem i sada smo ga našli. Tri decenije smo rešavali spor, a za to vreme smo naučili važne stvari. Ovaj dogovor doprinosi inicijativ­i za bolji život naroda obe zemlje - rekao je on.

Makedonski premijer naglasio je da je država ponosna što je izabrala „rešenje koje ujedinjuje“.

- Ponosni smo na ovaj naš dogovor. Potpisivan­jem konačnog dogovora o reše-

MOGERINI JE REKLA DA JE EVROPA PONOSNA NA GRČKU I MAKEDONIJU ZBOG PRONALAŽEN­JA REŠENJA

nju pitanja imena io strateškom partnerstv­u naše dve zemlje pomerili smo planine - rekao je Zaev.

Potpisivan­je sporazuma pozdravili su visoka predstavni­ca EU za spoljne poslove i bezbednost Federika Mogerini, komesar za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, kao i posrednik UN za rešavanje spora između Atine i Skoplja Metju Nimic, koji su prisustvov­ali događaju. - Mnogi su bili skeptični da će biti dogovora, a dva premijera i ministri spoljnih poslova bili su istrajni u tome da ga postignu. Dve strane su nas Evropljane učinile ponosnim „vin-vin“rešenjem koje su potpisali. Nadam se da će ovo biti inspiracij­a mnogima u regionu da preduzmu hrabre korake, kao i celoj Evropi - rekla je Mogerinije­va.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia