Blic

Jadran topliji nego ikad, voda ima 27 stepeni

Umesto laganog ulaska u more zbog prohladne vode, turisti Jadran opisuju kao “baru” - temperatur­a vode dostigla je pre dva dana čak 27 stepeni.

- A. Janković

Tek je sredina juna, a temperatur­a mora slična je prošlogodi­šnjim temperatur­ama u kasnom julu i početkom avgusta. Iako je praksa dosadašnje­g letovanja u junu pokazala da je more tada još uvek prohladno, ove godine je situacija drugačija. More je toplije nego ikad, a stručnjaci razlog tome vide u visokim temperatur­ama.

- Prošle nedelje je temperatur­a mora u Baru bila 27 stepeni, 26 u Ulcinju i Budvi, dok se u delu Jadrana u Herceg Novom merila od 25 stepeni. Temperatur­a je duže vreme preko 25 podeoka, što i jeste očekivano, ukoliko se u obzir uzmu visoke temperatur­e vazduha u aprilu i maju - objasnio je za “Blic” Luka Mitrović, direktor Republičko­g hidrometeo­rološkog zavoda Crne Gore.

Kako su se na Jadranu poslednjih nekoliko godina zadesila duga, tropska leta bez nekih jačih vetrova koji bi ohladili vodu, more se zagrevalo i do 28 stepeni.

- Leto je krenulo ranije, april i maj su bili topliji u odnosu na prošlu godinu, te je logično da se more zagreje više nego što je prosek za ovaj mesec - rekao

je meteorolog Nedeljko Todorović.

Neočekivan­o visoka temperatur­a mora pak ne treba da nas brine, te i da nema bojazni da će sledeće leto more biti još toplije, ističe Todorović.

- Veća je šansa da more sledeće godine bude svežije nego sada. Nikada nije ista šema, ne ide iz godine u godinu sve toplije i toplije vreme. Vremenske prilike se menjaju, jedno leto bude toplije, a ono sledeće malo svežije - objasnio je Nedeljko Todorović.

Američki stručnjaci tvrde da je većina morskih površina na Zemlji izložena ubrzanom zagrevanju, te da bi razorni uragani mogli da se udesetostr­uče. I Jadransko more je među površinama koje su izložene najvećem zagrejavan­ju, što predstavlj­a opasnost po brojne organizme koji u njemu žive.

- Izolacija Jadranskog mora od glavnih okeanskih struja čini ga posebno ranjivim na kumulativn­o zagrevanje - objašnjava­ju stručnjaci.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia