Blic

Odrekla se lekova da prehrani decu

Ispucao i oronuo malter na šest decenija staroj kući, čije temelje ljulja klizište, u Ulici Svetozara Markovića u Užicu, svedočanst­vo je nedaća koje trpi porodica Janković - majka Nada i dvoje dece, Aleksa i Anđela.

- Vladimir lojanica

U četiri zida, od kojih se na jednom pukotina toliko otvorila da se iz nje kao kroz prozor može gledati napolje, čitava poglavlja drame o bolesti i nemaštini koji prate napaćenu majku i njeno dvoje dece.

Kod Jankovića smo naišli u dane kad je majka Nada očekivala električar­e EPS-a, da dođu i iseku joj struju jer četiri meseca nije platila račune. A zakucali smo im na vrata da muku njene dece, Alekse i Anđele, razglasimo kroz akciju „Srce za decu“.

O humanitarn­oj misiji „ Blic fondacije“, koja je promenila živote mnogih, nisu znali ništa; novine su za njihov budžet preskupe, a naše internet stranice su im nedostupne jer im je stari računar odavno pokvaren. Zapravo, u njihovoj kući je mnogo starog i pokvarenog. Ono što su imali iole novo, pretprošle godine im je oštetio požar.

Za troje čeljadi, od kojih je dvoje bolesno, misaona je imenica da se išta od pokućstva obnovi.

- Od 12. godine imam probleme sa rastom, jer odgovaraju­ći hormon, kažu doktori, moje telo ne luči dovoljno. Godinama sam išao na hormonske terapije, ali je došlo do novih komplikaci­ja jer je naglo počela da mi raste vilica. Čeka me operacija tog deformitet­a, a hormonska terapija je do daljnjeg stopirana - priča Aleksa Janković,

KROZ ZIDOVE NAŠE KUĆE ŠIBAJU VETROVI, KROV PROKIŠNJAV­A, U PRIZEMLJU SE ZBOG VLAGE PODIGAO PATOS

učenik drugog razreda Tehničke škole „Radoje Ljubičić“iz Užica. Priču o njegovoj bolesti potvrdili su nam u užičkom Domu zdravlja. Troškovi Aleksinog lečenja barem nisu na plećima porodice, za razliku od njegove teško bolesne majke koja zbog siromaštva zapostavlj­a svoje zdravlje. Da bi prehranila decu, Nada sebi ne može da priušti lekove.

Kola Jankovića krenu- la su nizbrdo sa Aleksinom bolešću. Ubrzala su se pre tri i po godine kada je njegovoj majci otkriven kancer dojke. Nekako u to vreme iz Rusije, gde je radio, javio se njegov otac sa vešću da je i njemu dijagnosti­kovan kancer. On je ubrzo izgubio bitku za život.

- Sa drugarima izlazim veoma retko jer nemamo ni za osnovnije. I televizor nam je u kvaru, ovaj što imamo neko nam je poklonio, a star je 20 godina. Sve je dotraja-

lo. Kroz zidove naše kuće šibaju vetrovi, krov prokišnjav­a, u prizemlju se zbog vlage podigao patos - priča Aleksa. I plače... Zadržao je suze zimus kada mu je preminula baka, ali ovoga puta nije uspeo.

- Na Zadušnice, dok se vraćala sa groblja, baku je nedaleko od kuće udario automobil. Tri dana kasnije je preminula - tiho će Aleksa.

Tako su ostali i bez babine penzije koja im je

mnogo značila. Od tada tročlana porodica preživljav­a sa nešto više od 15.000 dinara mesečno u koju su sabrani porodična penzija i davanja Centra za socijalni rad.

Prilike da se zaradi neki dinar preko su male. Kad joj bolest dozvoli, a u poslednje vreme joj ne da, Nada preko omladinske zadruge očisti neki poslovni prostor da joj deca imaju za užinu.

Anđeli Janković, učenici Medicinske škole sa odli-

činim uspehom, pomalo je neprijatno. Njeno društvo će na more ovog leta, a ona, odlučna je i primorana, u nadnicu. Želi da zaradi za novi računar.

Pre nego što pođe u dnevnicu, Anđela će polagati prijemni ispit za Filološki fakultet u Beogradu.

- Uprkos svom odricanju, ostali su uskraćeni za mnogo toga u detinjstvu, i želim da joj priuštim studije. Kako, odakle, od kog novca, ne smem ni da razmišljam o tome. Kroz onu rupu koja zjapi na zidu pogled mi odluta u dvorište, setim se Aleksine bolesti i svih muka. Na sve ove jade, sutra je, da bi se o njemu mislilo, za nas suviše daleko, kamoli jesen i Anđelin polazak na fakultet. A možda se i nešto... - ne dovrši rečenicu Nada Janković.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? kuĆa je ispucala, aleksi je narušeno zdravlje i Čeka ga operacija. žive od 15.000 dinara meseČno, otac im je preminuo pre tri i po godine, a baku je nedavno ubio automobil
kuĆa je ispucala, aleksi je narušeno zdravlje i Čeka ga operacija. žive od 15.000 dinara meseČno, otac im je preminuo pre tri i po godine, a baku je nedavno ubio automobil
 ??  ?? nada se da Će nekako Ćerku anĐelu poslati na fakultet: nada jankoviĆ
nada se da Će nekako Ćerku anĐelu poslati na fakultet: nada jankoviĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia