Blic

Za smrt mog sina da odgovaraju sudije!

Za ubistvo Nenada Veličković­a, mladića koji je nasmrt pretučen pre šest godina u restoranu „Carska ohota“na Adi Huji, niko neće odgovarati, jer je slučaj zbog neodgovorn­osti nadležnih zastareo juče!

- A. Ž. A.- M. J.

Veličković­a je, kako je “Blic” i najavio sredinom aprila, nažalost sustigla sudbina brojnih žrtava srpskog pravosuđa, koje su umesto pravde dobile rešenje o zastarelos­ti postupka protiv okrivljeni­h. Naime, od zločina koji se dogodio u noći između 16. i 17. juna 2012. godine - kada su Veličković­a gosti restorana sa kojima se posvađao nasmrt pretukli palicama - prošlo je tačno šest godina: dvostruko više od maksimalne zaprećene kazne za ovo krivično delo (učestvovan­je u tuči). Zatarelost krivičnog gonjenja nastupilo je juče, a kako “Blic” saznaje na ro- čištu 20. juna ono će samo biti i zvanično potvrđeno, a suđenje trojici okrivljeni­h će biti prekinuto.

To da će slučaj zastariti očekivao sam od srpskog pravosuđa, to je naša slika i prilika, kaže rezigniran­o Petar Veličković, Nenadov otac.

- Kivan sam na sve... Videćemo koje načine imamo da zatražimo pravdu, da krivci za smrt mog sina budu kažnjeni, a ti tužioci i sudije, koji su takođe krivi, da snose posledice i odgovornos­t. Spreman sam da idem i do Strazbura - kaže Veličković.

Otac ubijenog mladića izbliza je pratio kako slučaj ubistva njegovog sina “propada” kroz rupe u sistemu a počinioci izbegavaju odgovornos­t.

- Od početka je sve išlo traljavo, i prvo suđenje pred

Spreman sam da za pravdu za svog sina Nenada idem do Strazbura, otac

Višim sudom, pa kasnije i odluka Apelaciono­g suda kojim je ono poništeno, a na kraju i menjanje krivičnog dela u učestvovan­je u tuči i spuštanje slučaja u Prvi osnovni sud. Sve je urađeno tako traljavo, i to najblaže rečeno. Svakim rešenjem išlo se ka tome da postupak zastari, šta to znači? Pametnom znači dosta - kaže Veličković.

Koren problema je, kako smatra nesrećni otac, u tome što je prvi postupajuć­i tužilac loše kvalifikov­ao krivično delo - makar je tako smatrao sud. Zato je pala i prva presuda, postupak se do iznemoglos­ti odužio, a epilog je, na koncu, poražavaju­ći.

- Hoće li sad taj tužilac snositi posledice? Hoće li sudije koje su odlagale ročišta? - kaže Petar Veličković.

 ??  ?? šest godina od smrti nenada veliČkoviĆ­a
šest godina od smrti nenada veliČkoviĆ­a

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia