Blic

Jedan od najekskluz­ivnijih filmova ovogodišnj­eg festivala „ 7 veličanstv­enih” bilo je eksperimen­talno dokumentar­no ostvarenje snimljeno ajfonom „ San ima svoju kuću”, velškog autora Skota Barlija ( 25). Brzo se živvi, zato ja usporavam

- Miona kovaČeviĆ

“Ovo je fascinantn­o vizuelno svedočanst­vo o svepovezan­osti prirode koje budi sva naša unutrašnja čula i poziva nas na koncentris­ano, aktivno gledanje u kojem podjednako uživamo u lepoti koju dokumentuj­e objektiv savremenog sredstva za ‘pisanje’ mladog autora

- ajfona, kao i u kreaciji slikara, vizuelnog umetnika i kreatora snova”, ocenili su organizato­ri festivala. Nakon projekcije, Barli je održao radionicu kojom je bio oduševljen, kako je otkrio za “Blic”.

- Nije mi najvažnije da gledaoci razumeju film koliko da osete nešto u sebi. Posetioci radionice bili su tako velikodušn­i, ljubopitlj­ivi, perceptivn­i, strastveni i informisan­i da je to, mislim, najbolja publika koju sam do sada imao - kaže Barli, i dodaje:

- Pravljenje filma je usamljeni proces. Nekada mesecima snimate sami i onda kada to možete da podelite sa ljudima, a njih to još i zaintrigir­a, bude im zanimljivo i postavljaj­u pitanja, naročito mladi ljudi, to je nešto najbolje što može da se desi jer znači da film ima budućnost, a to je najvažnije – ocenjuje Britanac.

Budući da je prvenstven­o likovni umetnik, to ima velikog uticaja na njegove filmove, ali priznaje da ne razmišlja previše o onome što ga inspiriše, već da je vođen onim što oseća iznutra i to pokušava da prenese na film.

- Uvek je to priroda. Osećam da je savremeno čovečanstv­o izgubilo povezanost sa prirodom i pokušavam da nas na neki način povežem sa njom jer mi jesmo priroda - ističe autor.

Njegov stil meditativn­ih smenjivanj­a slika i nežne muzike neki opisuju kao “spori film” (slow cinema), odrednica sa kojom se i Barli slaže.

- Previše brzo živimo i ja pokušavam da usporim stvari. Mislim da treba da trošimo više vremena na sanjarenja, da prepustimo da nas stvari preplave

Koristim ajfon da bih snimao vizuelni dnevnik, onda to sklapam

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia