Blic

Kad roboti preuzmu svet, pozorište će ostati izvan

U čortanovač­koj Vili „Stanković“od 3. do 8. jula biće održan peti po redu festival „Novi tvrđava teatar“, pod sloganom „Pre no što roboti preuzmu svet“.

- Z. Č.

Kako je najavila umetnička direktorka i selektorka festivala, naša poznata spisatelji­ca Vida Ognjenović, publika će imati priliku da vidi šest vrhunskih predstava domaće i strane produkcije.

- U goste nam stiže predstava „Baruffe“reditelja Vita Taufera, koju su u koprodukci­ji radili Gledališče Koper, Slovensko gledališče Trst, Gradsko pozorište Pula i slovenačko pozorište Nova Gorica. Beogradska UK “Vuk Karadžić“predstavić­e se delom „Šuplji kamen“, u režiji Tatjane Mandić Rigonat, a Bitef će u Čortanovce dovesti svoj plesni ansambl sa baletskom predstavom „Prostor za revoluciju“- saopštila je Ognjenović­eva.

Prema njenim rečima, praktično u ulozi domaći- na, na festivalu će se naći i novosadsko Pozorište mladih sa predstavom „Evgenije Onjegin“u režiji Borisa Liješevića, a u goste nam dolaze Tudor Vijanu, teatar iz rumunskog grada Đurđu sa predstavom „Parada“u režiji Kozmina Kretua i sarajevsko Narodno pozorište sa predstavom „Kralj Lir“reditelja Dijega de Brea.

Govoreći o sloganu ovogodišnj­eg festivala „Pre no što roboti preuzmu svet“, Ognjenović­eva je rekla da je suština pozorišta u živoj umetničkoj igri u određenom prostoru, pred publikom čija je pozornost sastavni deo tog čina.

- To se događanje pak ne može digitalizo­vati zato što njegovi činioci nisu kodirani nego promenljiv­i. Robot i glumac su binarna opozicija, jer je pozorište sigurna kuća za humano doživljava­nje i shvatanje sveta. Zato i kada roboti pobede i veštačka inteligenc­ija preuzme na sebe osmišljava­nje svega, i tada će, uz poeziju i neke druge umetnosti, pozorište ostati izvan njenih moći kao nepokoreni vrt nekodirani­h čuda. Evo i ovaj naš, peti po redu festival „Novi tvrđava teatar“nastoji da za to bude dobar primer – zaključila je naša poznata spisatelji­ca.

Ovogodišnj­i žiri festivala čine reditelj Filip Markovinov­ić, direktor Novosadsko­g pozorišta Valentin Vencel i glumica Gordana Đurđević Dimić, a pojedinačn­e karte po ceni od 700 dinara ili kompleti karata po ceni od 3.500 dinara mogu se kupiti u Gigstixu od 18. juna.

 ??  ?? predstava „ baruffe“vita taufera stiže u Čortanovce
predstava „ baruffe“vita taufera stiže u Čortanovce
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia