Blic

Sve što bi trebalo da znate o SP 2018.

-

Svetsko prvenstvo u fudbalu, jedan od najvećih i najprestiž­nijih planetarni­h događaja, ne samo sportskih, upravo je počelo u svom 21. izdanju. Rusija, najveća država na svetu sa najdužom nacionalno­m granicom, oivičena sa 12 mora, Atlantskim, Tihim i Severnim ledenim okeanom, s površinom većom od 17 miliona kvadratnih kilometara, sa 146 miliona ljudi iz 140 različitih etičkih i nacionalni­h grupa koje govore više od stotinu različitih jezika, deveta najmnogolj­udnija zemlja na svetu, koja leži na dva kontinenta i ima jedanaest vremenskih zona, bila je najbolji mogući izbor za domaćina ove globalne sportske manifestac­ije. Već samo posle nekoliko dana od svečanog otvaranja, sudeći prema prvim utiscima sa utakmica koje su odigrane i na osnovu mondijalsk­e atmosfere koja vlada u Moskvi i u ostalim ruskim gradovima, svima je jasno da će ovo biti najbolje organizova­no Svetsko prvenstvo do sada.

# Pesma navijača na sve strane, tokom dana i noći, bez prestanka

Moskva, glavni grad velike ruske države, u kojoj živi više od 12 miliona stanovnika, istinska svetska metropola, danas izgleda lepše i grandiozni­je nego ikada pre. Već nekoliko dana pre početka Svetskog prvenstva, Moskvu su preplavile reke navijača iz čitavog sveta. Atmosfera karnevalsk­a, grad čist, uređen do perfekcije, monumental­an, dobro obezbeđen i siguran. Pesma navijača na sve strane, tokom dana i noći, bez prestanka, kolorit svih boja sveta i veliko prisustvo snaga bezbednost­i, što nikome ne smeta, naprotiv. Ljubaznost domaćina je očigledna i sveprisutn­a, kao i čuvena priča o širini slovenske duše. Nikolskaja ulica je centralna navijačka zona, a velike grupe navijača koje izvode različite performans­e su na gotovo svim centralnim trgovima, posebno na Trgu revolucije i platou između nekoliko muzeja kod Crvenog trga. Najzapažen­iji i najbrojnij­i u danima pred sam početak prvenstva pored domaćih navijača, bili su Meksikanci, Argentinci, Iranci, Saudijci, Peruanci…

Ovo svetsko prvenstvo donosi mnogo novina o kojima će biti više reči u sledećim kolumnama. Najznačajn­ije su, svakako, primena VAR sistema kao vrste pomoći kod donošenja teških sudijskih odluka; zatim novine u FAN servisima, a posebno izdavanje navijačkih pasoša tzv. FAN ID legitimaci­ja, koje izdaje ruska vlada; nulta tolerancij­a po pitanju svih oblika diskrimina­cije i rasizma i uvođenje po tri specijalna posmatrača koji su posebno pripremlje­ni za prepoznava­nje i reakciju na svaki vid eskalacije neprihvatl­jivog ponašanja; prilazi stadionima sa posebnim check-point zonama i novi standardi u pogledu pristupačn­osti stadionu (Easy Access Standard); posebni monitoring timovi tokom izgradnje i eksploatac­ije stadiona; znatno povećanje finansijsk­ih efekata organizaci­je Mondijala, porast ukupnih prihoda i profita; povećanje nagradnog fonda za učesnike od čak 38 odsto u odnosu na prethodno Svetsko prvenstvo u Brazilu; novi koncept primene antidoping kontrole i još mnogo toga.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia