Blic

Ditman: Prvo dogovor s Albancima, pa EU

Pre članstva u Evropskoj uniji, Srbija mora da reši problem Kosova, a brzo rešenje bi bilo dobro za sve, rekao je u intervjuu ambasador Nemačke u našoj zemlji Aksel Ditman.

-

Prema Ditmanovim rečima za B92, “Srbija bi trebalo da radi na normalizac­iji odnosa sa Kosovom i da obe strane poštuju Briselski sporazum, ali najpre da se normalizuj­u odnosi”.

- Važno je da Srbija i Kosovo reše probleme, jer mi u EU ne želimo konflikte među zemljama. Istorija nas uči da nerešeno pitanje granica izaziva probleme, a to ne želimo, tako da - tačno je, pre članstva problem sa Kosovom se mora rešiti rekao je Ditman. Nemački ambasador je, prema soptvenim rečima, iznenađen što se u srpskoj štampi kao krajnji rok za okončanje pregovora i potpisivan­je pravno obavezujuć­eg sporazuma navodi kraj ove godine.

- Često se iznenadim kada pogledam ovdašnju štampu. Naravno, Nemačka prati šta se dešava u pregovorim­a i podržavamo obe strane da dođu do rešenja, ali brzinu diktiraju pregovarač­i. Istina je, brzo rešenje bilo bi najbolje za sve - rekao je on.

Na pitanje da li će Nemačka sa drugim državama

biti više uključena u dijalog Beograda i Prištine, ambasador Nemačke kaže: “Dijalog se vodi uz posredstvo EU, mi jesmo uključeni, ali puštamo Brisel da uradi svoje”. On je rekao i da 2020. godine Nemačka očekuje da Srbija bude jako blizu ulaska u EU.

- Do tada moraju da budu sprovedene reforme, pre svega na polju vladavine prava, odnosno poglavlja 23 i 24. Kada Srbija bude na ulaznim vratima u Evropsku

uniju, želimo da ta vrata za vas otvorimo mi - rekao je Ditman. On je govorio i o odnosu koji nemački privrednic­i imaju prema Srbiji, aktuelnim ulaganjima i iskustvima nemačkih partnera.

- Nemačke kompanije u Srbiji zapošljava­ju čak 50.000 ljudi. Koliko vidim, te kompanije sada otvaraju druge, treće fabrike u zemlji, što pokazuje dobar trend. Međutim, Srbija i Nemačka nisu samo partneri u ekonomskoj i političkoj sferi. Razvijamo i kulturne centre širom Srbije i nastavljam­o da dajemo brojne stipendije - rekao je Ditman.

NEMAČKE KOMPANIJE SU ZAPOSLILE 50.000 LJUDI U SRBIJI, A SADA OTVARAJU DRUGE, TREĆE FABRIKE

 ??  ?? ambasador kaže da kraj godine nije rok za sporazum o kosovu
ambasador kaže da kraj godine nije rok za sporazum o kosovu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia