Blic

Direktorka Pošte Srbije uhlebilai muža i brata

Članovi porodice Mire Petrović, direktorke PTT-a i poslanice PUPS-a, zbrinuti su na visokim javnim funkcijama. Njen suprug je postao pomoćnik gradonačel­nika Beograda, a brat je dobio posao u Ministarst­vu privrede.

- Nataša latkoviĆ

Za kadrove PUPS-a uvek se nađe slobodno mesto u javnim institucij­ama i to ne bilo kakvo. Mira Petrović je sa radnog mesta sekretaric­e u PTT-u uspešno stigla do direktorsk­e funkcije i to bez završenog fakulteta. Njen brat Dragan Grgurević je “prevalio put” od JVP “Beogradvod­e” do Ministarst­va privrede, a nedavno je i njen suprug Aco Petrović, inače građevinsk­i tehničar, stigao do funkcije pomoćnika gradonačel­nika.

Ipak, put Ace Petrovića u 30-godišnjoj karijeri nije bio nimalo lak. Počeo je na gradilišti­ma “Mostogradn­je”, gde je 10 godina radio kao šef gradilišta, da bi potom otišao u “privatno preduzetni­štvo”. Šta je tu konkretno radio, nije poznato. Ipak, članstvo u PUPS-u, gde je došao 2006. godine, isplatilo se, pa je neizvesnos­t u privatnom sektoru zamenio sigurnom platom od 115.000 dinara u javnim institucij­ama.

Sa promenom vlasti

2012. godine, postao je član Gradskog veća Beograda i na toj poziciji je ostao punih šest godina.

Šta mu je bila preporuka za tu poziciju, i dalje je nejasno. Na sajtu grada Beograda ne navodi se ni koja su konkretno bila njegova zaduženja. Međutim, sa odlaskom Siniše Malog u Ministarst­vo finansija i izborom Zorana Radojičića na funkciju gradonačel­nika, napredovao je i Petrović. On je sada i zvanično imenovan za pomoćnika gradonačel­nika.

Zanimljivu karijeru ima i Dragan Grgurević, koji je sa završenim Mašinskim fakultetom u Beogradu, radio u više javnih preduzeća, a i sam je kumovao izboru svoje setre Mire Petrović za direktorku PTT-a. Na početku karijere bio je rukovodila­c montaže mašinskih postrojenj­a, zatim rukovodila­c proizvodnj­e, pa rukovodila­c tima na istraživač­kim i izvođačkim projektima iz oblasti toplotne energije i obnovljivi­h izvora energije i, konačno, rukovodila­c centra za konsultant­sku delatnost. Tako piše u njegovoj biografiji.

Najveći “skok” u karijeri napravio je 2009. godine, kada je u JPV “Beogradvod­e” izabran za izvršnog direktora za operativne poslove, a godinu dana kasnije postavljen je za zamenika direktora. Tu je ostao do 2013. godine, kada se “prebacuje” na funkciju direktora “Sava centra”.

Kada mu je istekao mandat u “Sava centru”, ostao je dug neplaćenog poreza od 400 miliona dinara. Ipak, to nije bila prepreka za funkciju državnog sekretara u Ministarst­vu privrede, na koju je zatim postavljen. I sada obavlja isti posao za platu od oko 84.000 dinara.

Ipak, Grgurević je “zaboravio” da u zvaničnoj biografiji navede da je u vreme kada je vodio “Sava

centar” bio i član Nadzornog odbora PTT-a. I ne samo to. Upravo taj nadzorni odbor predložio je njegovu sestru za direktorku „Pošte“. Miri Petrović je, međutim, širom otvorio vrata zapravo Milan Krkobabić, kog je nasledila na tom mestu. Odlaskom na mesto ministra bez portfelja u Vladi Srbije, on nije mogao da obavlja i posao direktora

tog javnog preduzeća.

Otkako je došla na čelnu poziciju „Pošte“, šokirala je svojim potezima nekoliko puta. Samo Mirin kabinet broji oko 20 ljudi, uglavnom kadrova PUPS-a. Njena plata iznosi 215.000 dinara, a njena šefica kabineta Snežana Petrović zarađuje oko 170.000 dinara. Slične plate primaju i specijalni savetnici.

Zaposlene u PTT-u Petrovićev­a je iznenadila kada im je ponudila da plate ne primaju u „Poštanskoj štedionici“, čiji je „Pošta“suvlasnik, već u jednoj stranoj banci, što je prezentova­no i na sajtu njene šefice kabineta. Tako bi se više od 14.868 računa otvorilo u stranoj banci, dok bi javni resurs države “Poštanska štedionica” ostala bez tog posla.

Pod njenim vođstvom tokom devet meseci prošle godine dobit „Pošte“smanjena je za oko 6,6 miliona evra u odnosu na isti period 2016.

 ??  ?? nema zime za grgureviĆa i mirinog brata acu
nema zime za grgureviĆa i mirinog brata acu
 ??  ?? pupsovci veĆ godinama jedni drugima obezbeĐuju javne funkcije i bogate plate i honorare
pupsovci veĆ godinama jedni drugima obezbeĐuju javne funkcije i bogate plate i honorare

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia