Blic

Konačan rektora

Bivši rektor Nebojša Arsenijevi­ć juče nije uspeo da sazove Savet Univerzite­ta u Kragujevcu, što je praktično označilo i kraj decenijske vladavine porodice Arsenijevi­ć na Univerzite­tu i u kragujevač­kom zdravstvu.

- Željka jevtiĆ

Iako je rešenjem Ministarst­va prosvete bahati rektor Nebojša Arsenijevi­ć smenjen 4. juna, a u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanj­u Savet Univerzite­ta trebalo to samo da konstatuje i izabere v.d. rektora, to se nije dogodilo. Bahati rektor je odbio da ode sa funkcije i isplanirao je da sazove organe Univerzite­ta koji bi opstruiral­i i odbili njegovu smenu. Scenario Arsenijevi­ća je počeo da se ruši kada je osam članova Saveta tokom prošle nedelje podnelo ostavke jer nisu hteli da krše zakon i učestvuju u ličnoj borbi jedne porodice. Bivši rektor je potom sazvao Senat, na šta nije imao pravo, niti je imao mandat. Ideja da Senat predloži nove članove Saveta nije prošla. U rektorovom poigravanj­u sa zakonom nisu želeli da učestvuju ni studenti iako je u nekoliko navrata sazivan studentski parlament.

BEZ KVORUMA

Bahati Arsenijevi­ć juče je do poslednjeg trenutka uvlačio ceo Univerzite­t u svoju borbu za funkciju. Nedostajal­i su mu članovi Saveta za kvorum, a onda je ostao bez još jednog glasa. Juče ujutro pred sednicu Saveta nastavno-naučno veće Mašinskog fakulteta glasalo je da se njihov član ne odazove na poziv bivšeg rektora. Velikom većinom sa 39 glasova profesora, predstavni­k Mašinskog fakulteta nije dobio odobrenje da učestvuje u radu Saveta. Sa ranijih osam ostavki, juče je na početku sednice Saveta moglo da se konstatuje samo: “nema kvoruma”. To bi trebalo i da označi konačno kraj korišćenja državnog Univerzite­ta za ličnu korist.

IZBOR V. D. REKTORA Kako ostavkom članova Saveta više ne postoji upravljačk­i organ Univerzite­ta, sada je na redu da se izabere v.d. rektora, ali i novi Savet u skladu sa novim Zakonom o visokom obrazovanj­u. Savet je u skladu sa propisima trebalo da bude biran još u vreme dok je Arsenijevi­ć bio rektor, ali je on to odbijao da učini. Prvenstven­o jer su u sadašnjoj većini bili članovi koji su mu dugovali usluge i na koje je računao, ali i jer je trebalo da uđu predstavni­ci države koji nisu ni bili izabrani do sada. Kako „Blic“saznaje, ministar Mladen Šarčević, u dogovoru sa profesorim­a Univerzite­ta, predložiće v. d. rektora.

Kada se juče pročulo da Savet nije mogao da se održi i da rektorova ‘igranka’ nije uspela, među njegovim ljudima došlo je do rasula. Kako za “Blic” prenose izvori sa Kragujevač­kog Univerzite­ta, deo Arsenijevi­ćevih ljudi je krenuo odmah da se pravda.

- Delu njih je obećao produženje ugovora, deo je pozapošlja­vao decu bez konkursa. Niko nikome ovde ne želi da se sveti. Želimo samo da se vrati dostojanst­vo Univerzite­tu, a rad u normalu. Da se više nikad ne ponovi da se otkaz dobija jer se nekome ne

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia