Blic

Podvig VMA: Od natkolenic­e napravili novi jezik pacijentu

-

U Vojnomedic­inskoj akademiji urađena je, prvi put u Srbiji, mikrohirur­ška rekonstruk­cija jezika i poda usne duplje slobodnim ALT (Anterolate­ral thigh flap) režnjem režnjem sa prednje spoljašnje strane natkolenic­e.

Ova zahtevna hirurška metoda sada je urađena multidisci­plinarnim pristupom po čemu je VMA prepoznatl­jiva.

ALT režanj u svetu se smatra zlatnim standardom za lečenje ovog onkološkog defekta i predstavlj­a najviše domete rekonstruk­tivne hirurgije čije su prednosti minimalno oštećenje donorske regije, dobar estetski i funkcional­ni rezultat, kao i brz oporavak pacijenata, navodi se u saopštenju VMA.

Operacija je urađena kod pacijenta S. K, starosti 51 godinu, obolelog od planocelul­arnog karcinoma poda usne duplje i jezika.

Usled velikog defekta nastalog nakon uklanjanja tumora, bilo je potrebno odgovaraju­ćim vaskulariz­ovanim tkivima sa drugih delova tela uspostavit­i funkcije žvakanja hrane, gutanja, disanja, govora. Opsežnu onkološku hirurgiju uklanjanja tumorskog tkiva uradio je hirurški tim Klinike za maksilofac­ijalnu hirurgiju VMA.

Iz Klinike za maksilofac­ijalnu hirurgiju učestvoval­i su prof. dr Srboljub Stošić, dr Saša Jović, dr Marko Brkić, dr Milena Borilović, iz Klinike za plastičnu hirurgiju major dr Nikola Ostojić, dr Ana Malivukovi­ć i iz Klinike za anesteziol­ogiju i intenzivnu terapiju dr Uroš Petrović, kao i instrument­arke Dragana Vuković, Marina Milošević i Brankica Makragić.

Pacijent je dobro i uspešno se oporavlja.

 ??  ?? nova metoda primenjena prvi put u srbiji
nova metoda primenjena prvi put u srbiji

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia