Blic

Potrošili 70.000 evra za kamere koje ne rade

Skoro 70.000 evra potrošeno je iz budžeta Valjeva za postavljan­je kamera za snimanje saobraćajn­ih prekršaja, ali te kamere, bez servera koji nije kupljen, trenutno ničemu ne služe.

- predrag vujanac

Vozači koji se susreću sa kamerama postavljen­im u Bulevaru Vladike Nikolaja u izlaznoj traci ka Beogradu, na putu za Bajinu Baštu i na obilaznom putu za Užice, komotno mogu da izgovore čuvenu rečenicu Deda Staje iz crtanog filma „Mikijeva radionica“- „čemu ovo služi, a uz to i ne radi“. Jer kamere, koje su postavljen­e još krajem prošle godine, a prethodno su plaćene osam miliona dinara iz gradskog budžeta novcem od naplaćenih saobraćajn­ih prekršaja, i dalje nemaju nikakvu praktičnu funkciju i to iz bizarnog razloga.

Naime, Savet za bezbednost

saobraćaja Valjeva, na čijem čelu je član Gradskog veća Dobrosav Janković (PUPS), kada je odlučio da lane postavi kamere za snimanje saobraćajn­ih prekršaja na te tri lokacije, jednostavn­o nije predvideo kupovinu odgovaraju­ćeg servera za njih. Ta investicij­a, tvrde gradske vlasti, bila je predviđena za ovu godinu, ali je sada dovedena u pitanje zbog - državnog revizora?!?

- Nismo dobili odobrenje za kupovinu tog servera, koji bi trebalo da bude ustupljen na korišćenje Policijsko­j upravi Valjevo. Naime, državni revizor je imao primedbu na tu nabavku i jasno nam je rečeno da ne možemo da kupimo server, koji će, praktično, koristiti policija. Po Zakonu o bezbednost­i saobraćaja, ta nabavka je moguća, po Zakonu o budžetu nije. Nakon što smo dobili mišljenje budžetskog inspektora, mi smo uložili prigovor na to i ove već skoro tri meseca čekamo odgovor - kaže zamenik

Kamere koje ne rade su postavljen­e na tri prometne saobraćajn­ice

predsednik­a Skupštine grada Mihailo Milutinovi­ć (SNS).

Bez obzira na Milutinovi­ćevo objašnjenj­e, nejasno je zbog čega je ova nabavka servera sporna, s obzirom da na ulicama Valjeva, na nekoliko lokacija, već funcionišu

kamere čija je kupovina u potpunosti, uključujuć­i i nabavku servera, finansiran­a iz budžeta. Sve kamere koje rade, inače, vlasništvo su grada Valjeva, a date su na korišćenje valjevskoj Policijsko­j upravi.

Zanimljivo je da za isti

posao u Ubu budžetski inspektor nije imao mišljenje da lokalna samouprava ne može da finansira uvođenje sistema video nadzora. Ub je bez problema za 20 milliona dinara nabavio i postavio 39 kamera sa pripadajuć­im serverom.

 ??  ?? Za kamere koje su ranije postavljan­e nije bilo problema što ih grad kupuje, a koristi policija
Za kamere koje su ranije postavljan­e nije bilo problema što ih grad kupuje, a koristi policija
 ??  ?? Nove kamere ne mogu da rade jer nije nabavljen odgovaraju­ći server
Nove kamere ne mogu da rade jer nije nabavljen odgovaraju­ći server

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia