Blic

KALKULACIJ­E MORAMO DA SAVLADAMO ŠVAJCARSKU ILI BRAZIL Pobeda nas sigurno vodi u osminu finala

U slučaju poraza, imali bismo još jednu priliku, u poslednjem kolu sa Brazilom, kada nam samo trijumf donosi drugi krug.

- A. Pijevac

Fudbal i matematika nisu srodne nauke. Sa pobedom dobijate tri boda, ali ta osvojena tri boda nekada mogu da postanu nula. Kako je to moguće? Pa, lako. U takvoj situaciji se nalaze fudbaleri Srbije kojima nikakva računica neće pomoći ako u petak izgubimo od Švajcarske. Naime, posle prvog kola, “orlovi” su jedina reprezenta­cija iz grupe E koja već posle drugog meča može da obezbedi plasman u osminu finala. Naravno, pod uslovom da dobijemo “sajdžije”. Tada bismo imali maksimalni­h šest bodova i meč sa Brazilom bi trebalo samo da posluži da se odredi ko će biti prva, a ko drugi u grupi. Znači, sa pobedom bismo završili posao i slavlje može da počne.

A, šta ako odigramo nerešeno sa Švajcarcim­a? Onda smo u svetu 1.001 kombinacij­e. Srbija bi tada u poslednje kolo ušla sa četiri boda, dok bi Švajcarci imali dva, ali i meč sa Kostarikom koja bi trebalo da bude prežaljena ako izgubi od Brazila. Praktično, to znači da su tri tima u igri za drugi krug i da bi lako mogla da odlučuje i gol-razlika, pa čak i fer-plej poeni (žuti i crveni kartoni). Srbja i Brazil bi pobedom eliminisal­i jedne druge, dok bi Švajcarska sa tri boda protiv Kostarike prošla u osminu finala. Naravno, ovo je računica pod uslovom da Kostarika izgubi oba meča do kraja SP. Za nas bi, svakako, bilo najbolje da Kostarikan­ci nekome “otkinu” bar bod, što je, međutim, nerealno da se očekuje.

Ako budemo izgubili od Švajcarske, onda moramo da se prekrstimo i da protiv Brazila igramo na pobedu. Tada je matematika najprostij­a.

Dobra stvar je što “orlovi” imaju sve u svojim rukama. Čvrsto smo prigrabili priliku i od prvog kola držimo čelnu poziciju u grupi E. To smo svi i priželjkiv­ali, jer su naši fudbaleri pred početak Svetskog prvenstva uglas poručili da će meč sa Kostarikom biti najteži, ali da će duel sa Švajcarsko­m odlučiti ko odlazi u osminu finala a ko će spakovati kofere. Kostarikan­ce smo arhivirali, a petak je prilika da “orlovi” pokažu od čega su stvoreni. Švajcarska je dobra, Švajcarska je opasna i Švajcarska je pretnja za Srbiju. Međutim, Švajcarska može da bude i odskočna daska za ovu generaciju srpskih fudbalera koja može da uđe u istoriju.

Dobra stvar je što “orlovi” svoju sudbinu drže u svojim rukama

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia