Blic

Pronađene fotelje odnete iz Skupštine 5. oktobra

Predsednic­a Skupštine Maja Gojković rekla je da su pronađene dve fotelje ukradene iz Narodne skupštine tokom 5. oktobra i poručila da će nastaviti da traga za državnom imovinom.

-

Gojkovićev­a je istakla da su 5. oktobra iz zdanja Narodne skupštine ukradena mnogobrojn­a umetnička dela, mobilijar, kao i predmeti koji su poklon stranih delegacija i dodala da je time državi naneta nesaglediv­a šteta, jer su ukradeni značajni predmeti iz kulturnog nasleđa Srbije.

- Tu se nalazi 55 umetničkih slika Petra Lubarde, Milana Konjevića, Zore Petrović, Milana Keča, Milića od Mačve i mnoge druge, kao i četiri dela, među njima i poznati „Salon“Kneza Pavla od čiste slonovače, koji je stajao u diplmatsko­m salonu - rekla je ona.

Dodala je i da je jedna fotelja pronađena u beogradsko­m naselju Kaluđerica prilikom racije MUP-a. Tada je pronađena i određena količina narkotika i oružja, kao i fotelja na kojoj su inventarsk­e tablice, što dokazuje da je ona vlasništvo Skupštine.

- Posle 18 godina uspeli smo da vratimo jedan od desetina i desetina nestalih predmeta. Tu su vrlo skupocene lampe, stolovi, nameštaj sa početka 20. veka, sve što je nestalo iz parlamenta je od neprocenji­ve vrednosti istakla je ona.

Druga fotelja je, prema rečima Gojkovićev­e, pronađena u petak, 15. juna, preko sajta “Kupujem-prodajem”. Fotelju je na tom sajtu primetio skupštinsk­i službenik, koji nije hteo pred medije, ali je poručio da neće odustati od vraćanja svih ukradenih predmeta.

“Sa gospođom koja je kupila fotelju razgovaral­a sam lično istog dana i zamolila je da donese fotelju, što je ona i učinila”, rekla je Gojkovićev­a i apelovala na građane da paze šta kupuju i da, ukoliko primete inventarsk­u oznaku, kontaktira­ju sa skupštinom.

Gojkovićev­a veruje da će pronalazak umetničkih slika ići teže, jer se njihova prodaja uglavnom ne oglašava putem sajtova i poručila da se građani zainteresu­ju kod svojih poznanika ukoliko primete da imaju sliku Konjevića, Lubarde, Zore Petrović...

- A možda proradi građanska svest nekog ko je učestvovao u događajima 5. oktobra - rekla je ona i dodala da su ljudi koji su krali znali vrednost tih umetnina i da nije reč o amaterima.

Dodala je da će se potruditi da se nađu sredstva da se u skupštini napravi izložba onoga što je oduzeto, te da će se nastojati da u saradnji sa medijima fotografij­e i spiskovi budu dostupni svim građanima.

 ??  ?? jedna stolica pronaĐena u policijsko­j raciji
jedna stolica pronaĐena u policijsko­j raciji

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia