Blic

Melanija okrenula leđa svom mužu

Prva dama SAD održala je svoj prvi politički govor i umešala se u žustru raspravu o kontroverz­noj migrantsko­j politici Bele kuće i pritom izrazila tugu zbog toga što se razdvajaju deca migranti od njihovih roditelja.

- ivana kešanski

Melanija Tramp je indirektno kritikoval­a politiku svog supruga Donalda, prenose američki mediji. Naime, ona je u govoru održanom u nedelju pozvala na prekid prakse odvajanja roditelja i dece migranata. Taj kontroverz­ni potez je deo migrantske politike aktuelne administra­cije.

- Mrzim da vidim decu odvojenu od roditelja. Moramo biti zemlja koja poštuje sve zakone, ali i zemlja koja vlada srcem - saopštila je Melanija Tramp.

Ona je rekla i da se nada da će i republikan­ci i demokrate u Kongresu SAD napokon moći da se slože kako bi sproveli uspešnu imigracion­u reformu.

AP ocenjuje da za prvu damu nije uobičajeno da se meša u žustru političku debatu, ali primećuje da ona nije konkretno okrivila politiku „nulte tolerancij­e“Trampove administra­cije, a koja je dovela do porasta broja dece koja se na granici odvajaju od porodica.

Tokom šest nedelja u aprilu i maju je oko 2.000 dece razdvojeno od roditelja sa kojima su ilegalno ušli u SAD. Razlog je što je Trampova administra­cija rešila da odrasle migrante koji uđu na njenu teritoriju smešta u pritvor i krivično goni, a njihovu decu smešta u posebne pritvorske centre.

Sam Tramp, inače, za ovakav pristup krivi prethodnu vladu i njene zakone, ali nije jasno na koje tačno zakone misli.

Jedan od zadataka koje je Melanija Tramp preuzela na sebe kao prva dama jeste briga o ljudskim pravima, a naročito dece. Mnogi zapadni mediji su u govoru Melanije Tramp videli svojevrsta­n šamar njenom

suprugu.

Radi se o jednoj u nizu situacija koje ukazuju na njihov ne baš idiličan odnos. Pre pet dana, kada je bio Trampov rođendan, ona se nije oglasila preko društvenih mreža i čestitala mu, kao što su to uradila njegova deca. Što je još čudnije, ona nije bila s njim tom prilikom, navodi „Pipl magazin“. Iako je Tramp rekao da je od nje dobio na poklon „mnogo poljubaca“, njena portparolk­a je potvrdila da je ona bila na sastancima u Njujorku dok je on bio u Vašingtonu. Takođe, Melanija nije Donaldu čestitala javno ni Dan očeva koji je obeležen tri dana kasnije.

 ??  ?? melanija tramp je u prvom politiČkom govoru negodovala zbog razdvajanj­a dece migranata od roditelja
melanija tramp je u prvom politiČkom govoru negodovala zbog razdvajanj­a dece migranata od roditelja
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia