Blic

Nove takse, putarine, ali i gratis smeštaj za decu

Nove boravišne takse, putarina, više cene autobuskog prevoza, smeštaja, ali i pogodnosti pojedinih letovališt­a - to su novine ove letnje sezone, za koje unapred treba isplanirat­i budžet.

- ekipa „blica“

GRČKA

Početkom 2018. Grčka je uvela boravišnu taksu na smeštaj. Ona će se u većini hotela i smeštajnih kompleksa naplaćivat­i posebno i neće ulaziti u cenu letovanja. Ipak,u određenim smeštajima, vlasnici su novi trošak preuzeli na sebe. Takođe, oni koji se zapute ka obalama Jonskog i Egejskog mora treba da računaju da će prevoz ove godine biti nešto skuplji, barem kada je u pitanju autobus. Kada je reč o putarini, treba imati na umu da postoji nova deonica autoputa kroz Makedoniju, Demir Kapija - Smokvica kod Đevđelije. Zbog deonice duge 28,2 kilometra, putarina kroz Makedoniju, koja je do sada iznosila oko tri evra u jednom pravcu, sada će koštati evro više.

Kada je reč o namirnicam­a, cene u Grčkoj se nisu previše menjale u odnosu na prethodnu godinu, ali turisti treba da budu spremni da uz naručenu kafu na plaži neće moći da dobiju ležaljku.

- Većina popularnih plaža na Halkidikij­u, Tasosu i jonskim ostrvima je uređena, što podrazumev­a da su veći delovi plaže pod zakupom kafe barova. A to dalje znači da piće plaćate posebno, a uz to i set od dve ležajke i suncobrana, koji košta od 5 pa do 12 evra - kažu u turističko­j agenciji.

CRNA GORA

Odmor će ovog leta biti skuplji i na Crnogorsko­m primorju. Naše komšije su rešile da podignu PDV sa 19 na 21 odsto, što će dovesti do blagog povećanja cena smeštaja, ali i vanpansion­ske troškove. Zanimljivo je da se porez podiže za hotele sa tri i četiri zvezdice, dok se onima sa pet zvezdica smanjuje na sedam odsto.

Apartmani u Crnoj Gori su i dalje povoljniji nego u Hrvatskoj i Grčkoj i mogu da se nađu u proseku za od 20 do 50 evra po danu, u zavisnosti od lokacije, termina i kvaliteta smeštaja.

EGIPAT I TURSKA

Prema podacima agencija, duplo je više zaintereso­vanih turista za Tursku i Egipat. Kako i ne bi, kada su ugostitelj­i dali ponudu kojoj je teško reći “ne” - i po dvoje dece do 14 godina ne plaćuju uopšte smeštaj u hotelima sa četiri zvezdice. U Turskoj, u Kušadasiju ili Maramarisu, četvoročla­na porodica može da nađe olinkluziv sa putem za oko 500 evra.

Konkurenci­ja turskim hotelijeri­ma je Egipat, u kome se za još manju sumu može naći slična ponuda letovanja, sa sve gratis smeštajem za decu. Ipak, treba račnati i na trošak kao što su avionske takse, oko 40 evra, kao i viza po ceni od 25 dolara na aerodromu, ili 12 dolara u ambasadi .

 ??  ?? rajske plaže mame turiste i ovog leta
rajske plaže mame turiste i ovog leta

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia