Blic

Bez ovih papira ne krećite na put

Sezona odmora je počela, a osim kofera i pasoša na put je potrebno poneti i niz drugih dokumenata. „Blic“vas podseća šta vam je sve potrebno kako vam se letovanje ne bi pretvorilo u noćnu moru.

- n. latkoviĆ, m. taškoviĆ

MEĐUNARODN­A VOZAČKA

Ovaj dokument vam nije potreban ukoliko putujete u zemlje u okruženju, ali je preporuka da se uzme jer je pitanje da li vaše osiguranje pokriva štetu nastalu u inostranst­vu. Ono traje tri godine ili do isteka vozačke. Zahtev za međunarodn­u vozačku dozvolu podnosi se u Auto-moto savezu Srbije, a izdavanje vas košta oko 2.750 dinara. Cela procedura traje svega pet minuta. SAOBRAĆAJN­A DOZVOLA

Doskora se nije dešavalo da se putnici vraćaju sa granica jer su umesto nove saobraćajn­e dozvole imali potvrdu o produžetku roka trajanja stare. Međutim, nedavno je nekoliko građana Srbije iz tog razloga vraćeno sa mađarske granice, a malo pre toga i sa crnogorske.

Vlasnici vozila kojima ove godine ističe saobraćajn­a dozvola i koji ne žele ništa da prepuste slučaju mogu ovaj dokument da produže na tri načina: tako što će besplatno izvaditi potvrdu MUP-a na dve godine, platiti 1.314 dinara za privremenu, dvogodišnj­u dozvolu, ili za 3.707 dinara promeniti tablice, koje će potom važiti narednih devet godina.

RASPISANA POTERNICA

Odlazak na put u inostranst­vo može da se zakompliku­je i ako je za vama raspisana poternica zbog neodazivan­ja na sudske pozive.

- Ako policija ne nađe određeno lice na adresi više puta, obaveštava sud, koji potom može da raspiše poternicu i o tome obavesti sve policijske stanice u Srbiji. U takvim slučajevim­a najčešće

dolazi do privođenja upravo na graničnim prelazima kaže Milan Marinović, predsednik Prekršajno­g suda.

SAGLASNOST ZA DECU

U zakonu se nigde ne navodi da je ovaj dokument neophodan ukoliko deca putuju u inostranst­vo u pratnji jednog roditelja ili sa bakama i dekama. Ipak, u MUP-u sugerišu da je pismena saglasnost roditelja poželjna zato što se na taj način sama procedura prelaska preko granice skraćuje i pojednosta­vljuje.

Saglasnost je neophodna ako putujete u Italiju, Španiju i Crnu Goru, a u Grčku samo ukoliko dete putuje bez oba roditelja. Poželjno je (nije neophodno) da taj dokument imate i ako dete putuje u Hrvatsku, Austriju, Nemačku i Sloveniju. ZELENI KARTON

Ako svojim automobilo­m putujete u Makedoniju i BiH neophodno je da kupite zeleni karton. On može da se nabavi na samim graničnim prelazima ili u njihovoj blizini. Isti dokument vam je potreban i ako idete u Rusiju, Belorusiju, Ukrajinu, Moldaviju, Tursku, Izrael, Iran, Albaniju i Tunis.

To je potvrda da je vozilo kojim ulazite u drugu državu osigurano.

PASOŠ KOJI ISTIČE

Sa aerodroma i graničnih prelaza mogu da vas vrate i ako vam pasoš ističe za manje od tri meseca. To pre svega važi ako idete u zemlje Evropske unije i potpisnice Šengenskog sporazuma.

Osnovni razlog je to što bi se, ukoliko imate pasoš koji ističe za jedan ili dva meseca ili još kraće, moglo desiti da u slobodnom viznom režimu otputujete u neku od tih zemalja, tamo ostanete duže i zateknete se sa nevažećom putnom ispravom.

 ??  ?? brdo papira i dokumenata
brdo papira i dokumenata
 ??  ?? najveĆe kontrole su na granicama
najveĆe kontrole su na granicama

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia