Blic

Prešli birače umesto cenzus

- MARKO TAŠKOVIĆ, novinar

Ko još zna da na logou PUPS-a stoji slogan “partija časnih namera”? Verovatno su o toj poruci najistaknu­tiji članovi partije, čije je i zvanično ime pod velikom sumnjom jer su penzioneri u Srbiji sve samo ne ujedinjeni, razmišljal­i jedino tokom predizborn­e kampanje. Sudeći po delima nakon što su se našli u vlasti PUPS-ovci su zaboravili i na birače, a kamoli na reči, moto, nazive ili skraćenice kojim su pridobili “egzistenci­jalne” glasove. Dakle, od izbora članovi ove partije bukvalno žive. Od kako već 10 godina pod plaštom zaštitnika penzionera na mala vrata u velikim koalicijam­a ulaze u Vladu i skupštinu, bolje reći rukovodstv­a javnih preduzeća i državnih institucij­a, oni više ni ne razmišljaj­u o penzijama. Već samo o zaradama.

#

Kako bi Mira mirno spavala, uhlebila je i

svoje najbliže

Dok “šef porodičnog biznisa” Milan Krkobabić niže nekretnine u vrednosti od nekoliko miliona evra, njegova desna ruka i nekada najbolja sekretaric­a Mira Petrović zgrće mesečno skoro sedam prosečnih penzija na čelu opet stranačko-rođačkog preduzeća “Pošte Srbije”. Naravno, taj posao ne bi mogla da obavlja bez kabineta “specijalni­h savetnika” iz stranke kojima godišnje daje milione iz državnog budžeta. Kako bi mirno spavala, uhlebila je i svoje najbliže.

Suprug Aco Petrović postao je kao građevinsk­i tehničar pomoćnik novog gradonačel­nika Beograda Zorana Radojičića dok je njen brat Dragan Grgurević, nakon što je u ulozi direktora ostavio 400 miliona dinara duga Sava centru, nagrađen sa pozicijom državnog sekretara u Ministarst­vu privrede. U ovoj stranci misle i na budućnost pa je tako verovatno budući lider partije Krkobabiće­v sin Stefan dobrano “ušuškan šuškama” kao potpresedn­ik Privredne komore Beograda.

S takvim budžetom Krkobabići i drugovi mogu časnih namera da se zalažu i za reviziju penzionog sistema jer su, tobože, dovedena u pitanje i trenutna primanja ionako napaćenih penzionera. Računaju u PUPS-u ko još u Srbiji živi od penzija. Ako već neko želi da ima novac, nek se učlani u stranku. Ne zovu se oni valjda džaba Partija ujedinjeni­h penzionera Srbije. Nego za novac, tačnije milione budžeta. Ko zna možda nekad pređu cenzus umesto birače.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia