Blic

Zašto je EU ljuta na Srbiju?

Vlasti u Srbiji u poslednjih mesec dana trpe oštre kritike iz EU jer su za godinu dana ukinule vize građanima velikog broja trećih zemalja.

- nataša Latković

Iako Brisel zvanično tvrdi da se time otežava borba protiv ilegalnih migranata, problem je što zemlje Unije misle da Srbija ukidanjem viznog režima nagrađuje države koje nisu priznale Kosovo ili su povukle njegovo priznanje. U proteklih godinu dana vize smo ukinuli Indiji, Iranu, Bahamima, Barbadosu, Jamajci, Mauricijus­u, Meksiku, Sent Vinsentu i Grenadinim­a, Paragvaju i Kolumbiji. Bezvizni režim dobili su i Surinam, Gvineja Bisao i Burundi.

KRITIKE EVROPSKOG SAVETA

Da postoji problem prema viznoj liberaliza­ciji sa trećim zemljama ukazao je prvo državni sekretar u slovenačko­m MUP-u Boštjan Šefic, koji je kao naročito problemati­čno izdvojio ukidanje viza Iranu i nekim afričkim državama.

Potom su kritike stigle i iz Evropskog saveta, koji je u svom izveštaju naveo da bi Srbija trebalo da se “uzdrži skretanja od zajedničke vizne politike, te da nova praksa sklapanja sporazuma sa trećim državama izaziva zabrinutos­t”.

Zagrebački “Jutarnji list” otišao je korak dalje i preneo reči neimenovan­og evropskog zvaničnika, koji je naveo da bi zbog svega toga Srbiji mogao da bude ukinut bezvizni režim.

Da li je ta opcija zaista moguća i šta je u pozadini ovih kritika koje dolaze iz EU?

Istina je da je Srbija možda i nesmotreno ukinula vize građanima pojedinih država, a tu se naročito izdvajaju oni koji dolaze iz Irana. Sa ovom zemljom srpske vlasti sklopile su sporazum o viznoj liberaliza­ciji u avgustu 2017. godine, od kada naglo raste priliv iranskih “turista”.

Prema zvaničnim podacima, od septembra do danas u Beograd je stiglo 16.268 iranskih državljana, i to avio-

Od država kojima je Srbija ukinula vize samo je Kolumbija priznala Kosovo. U EU misle da bezvizni režim dajemo za povlačenje priznanja

letovima turskih i zalivskih kompanija. Zbog povećane potražnje za Beogradom kao destinacij­om, nakon 27 godina pauze, dve iranske avio-kompanije su ugovorile direktne letove Teheran-Beograd.

LJAJIĆ: VRAĆAJU SE Srpskim vlastima se zamera što se veliki broj tih “turista”, navodno, ne vraća u svoju državu, već ilegalnim putevima nastavlja put ka zapadnoj Evropi.

Ministar turizma Rasim Ljajić, međutim, navodi da nisu tačne cifre da na hiljade njih ostaje u Srbiji po kampovima i da odlaze dalje na zapad. On za “Blic” kaže da se u prihvatne centre prijavilo ukupno 508 Iranaca, kao i da su 554 iranska državljani­na sprečena da uđu u Srbiju, uglavnom zbog falsifikov­anih isprava.

- Najveći broj njih se vraća svojim kućama. Mi imamo najveći interes da sprečimo zloupotreb­e bezviznog režima. U septembru ćemo potpisati sporazum o readmisiji, a iranske vlasti su saglasne da vratimo sve njihove državljane koji zloupotreb­ljavaju bezvizni režim - ističe Ljajić.

Za Brisel je, čini se, možda veći problem što Srbija ukidanjem viza nagrađuje zemlje koje nisu priznale Kosovo ili koje su povukle priznanje nezavisnos­ti KiM. Ako se pogleda lista država kojima su ukinute vize za Srbiju, samo jedna među njima je priznala južnu pokrajinu, a reč je o Kolumbiji. Sve ostale su ili čvrste u stavu da ne priznaju nezavisnos­t KiM ili su povukle priznanje.

A kakva je bila dinamika ukidanja viza trećim zemljama?

U avgustu 2017. bezvizni režim je uveden za građane Indije i Irana, koje podržavaju stav Srbije o Kosovu. U novembru

iste godine priznanje KiM je povukla Gvineja Bisao, da bi joj u aprilu 2018. bile ukinute vize. U međuvremen­u su vlasti u Prištini tvrdile da je ta država ponovo priznala Kosovo, ali je predsednik Skupštine te zemlje prilikom njegove posete Srbiji 31. maja ove godine to negirao.

USLUGA ZA USLUGU

U februaru 2018. je bezvizni režim uveden za građane Bahama, Jamajke, Mauricijus­a, Meksika, Sent Vinsenta i Grenadina, Paragvaja i Kolumbije, koja je jedina u toj grupi država priznala Kosovo.

Istog meseca ukinute su vize i Barbadosu, koji se svega šest dana kasnije ipak odlučio da prizna nezavisnos­t KiM.

Bezviznim režimom “nagrađen” je i Surinam, koji je u oktobru prošle godine povukao priznanje, a dva meseca kasnije ukinute su mu vize. Isti je slučaj i sa Burundijem.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? najviše nam se zamera ukidanje viza sa iranom, Čiji graĐani sada i avionom mogu da dolete u beograd
najviše nam se zamera ukidanje viza sa iranom, Čiji graĐani sada i avionom mogu da dolete u beograd

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia