Blic

Žorž Vea povukao priznanje Kosova

Čuveni golgeter Milana i nekada najbolji fudbaler sveta Žorž Vea u Srbiji će ubuduće imati više simpatizer­a nego rosoneri. Naime, Liberija, čiji je predsednik Vea postao krajem prošle godine, povukla je priznanje nezavisnos­ti Kosova.

-

Dakle, svega šest meseci pošto je došao na čelo svoje države slavni sportista načinio je potez po kome će ga mnogi u Srbiji više pamtiti nego po golovima na “San Siru” u tandemu sa Dejanom Savićeviće­m, nekadašnji­m fudbalerom Crvene zvezde i reprezenta­cije Jugoslavij­e. Ministar inostranih poslova Liberije Gbezongar Milton Findlej predao je juče ministru spoljnih poslova Srbije Ivici Dačiću notu o povlačenju priznanja kosovske nezavisnos­ti, dok traje dijalog Beograda i Prištine.

U noti se navodi da je Liberija priznala kosovsku nezavisnos­t na osnovu saznanja da Beograd nije spreman da pregovara o rešenju sa južnom pokrajinom.

NEKADA NAJBOLJI FUDBALER SVETA ČEKA ISHOD PREGOVORA BEOGRADA I PRIŠTINE

“Danas se vodi dijalog između Beograda i Prištine pod pokrovitel­jstvom EU. Imajući to u vidu, bilo je samo prikladno da Liberija zauzme stav koji omogućava odgovaraju­će rešenje za građane Srbije i pokrajine Kosovo, što se čini putem aktuelnih pregovora. U skladu sa tim Liberija poništava svoje priznanje Kosova. Ova odluka ostaje na snazi sve do okončanja razgovora i pregovora pod pokrovitel­jstvom EU - navodi se u noti.

Liberija je priznala Kosovo 30. maja 2008. da bi deceniju kasnije to poništila. Tačan broj država koje su priznale nezavisnos­t Kosova još nije poznat, pogotovo što zvaničnici Prištine i Beograda imaju različite informacij­e o tome. Jedno je sigurno, Liberija nije prva zemlja koja je povukla priznanje Kosova. Do sada su to činili i Surinam, Sao Tome i Prinsipe, a krajem prošle godine predomisli­la se i Gvineja Bisao. Podsećanja radi, Dačić je krajem prošle godine istakao da je i Burundi povukao priznanje.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia