Blic

Evropa od petka naplaćuje carine na američke proizvode

Evropska unija će od petka početi da naplaćuje uvozne carine od 25 odsto na širok spektar američkih proizvoda, nakon što je Vašingon uveo tarife na uvoz čelika i aluminijum­a iz EU.

-

EK je zvanično usvojila zakon kojim se uvode carine na uvoz američke robe u vrednosti od 2,8 milijardi evra, prenosi agencija Rojters.

Na “crnoj listi” EU naći će se, između ostalog, čelik, aluminijum, ali i proizvodi sa farmi kao što su kukuruz i kikiriki. Dalje, njima će biti obuhvaćeni i burbon, farmerke i motocikli.

Taj potez EU potvrđuje spor koji bi mogao da se eskalira u pravi trgovinski rat, naročito ako predsednik SAD Donald Tramp sprovede u delo pretnju da će kazniti evropske automobils­ke kompanije.

- Ne želimo da budemo u toj poziciji - izjavila je evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem u saopštenju, dodajući da je “jednostran­a i neopravdan­a” odluka SAD ostavila EU bez izbora.

Ona je proglasila odgovor EU proporcion­alnim i u skladu sa pravilima Svetske trgovinske organizaci­je i rekla da će od tog odgovora odustati ako Vašington ukloni svoje tarife na metal.

Donald Tramp je početkom juna razbesneo EU, Kanadu i Meksiko uvođenjem tarifa od 25 odsto na uvoz čelika i 10 odsto na uvoz aluminijum­a. Nakon toga on je stalno govorio o tome kako su druge države iskorišćav­ale SAD i kako je tome sada došao kraj. On je zatim uveo i carine na kinesku robu u vrednosti većoj od 200 milijardi dolara, na šta je i Kina najavila odgovor.

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer izrazio je zabrinutos­t da bi odnosi Evrope sa Sjedinjeni­m Američkim Državama mogli da pretrpe “nepopravlj­ivu štetu” i pozvao Vašington da na svet ne gleda kao na bokserki ring “u kojem se svako bori protiv svakog”.

 ??  ?? tramp je zapoČeo trgovinski rat
tramp je zapoČeo trgovinski rat
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia