Blic

Silikonske maske novi potpis profesiona­lnih ubica

- M. Jovićević

Novi, bizaran trend mafijaških likvidacij­a koje obavljaju ubice skrivene iza silikonski­h maski zavladao je Crnom Gorom i BIH, a samo je pitanje vremena kada će doći i u Srbiju.

Da se kriminalci sve više odlučuju da se maskiraju na ovaj način pokazuje i slučaj od pre nekoliko dana kada su istražitel­ji u sobi cetinjskog hotela „Grand“pronašli dve silikonske maske i oružje. Istraga je pokazala da je trebalo da maske budu korišćene za likvidacij­u i dalje nepoznate osobe, pripadnika jednog od crnogorski­h klanova. Zbog sumnje da su spremali zločin, uhapšeni su Ivan Jovanović (35) i recepcione­rka Nikoleta Vukić (26). Iza silikonske maske sakrio se i muškarac koji je ubio vlasnika podgoričke diskoteke „Bigl“usred bela dana, pred brojnim svedocima i novinarkom podgorički­h „Vijesti“, koja je u napadu i sama lakše povređena.

Kako pišu mediji u Crnoj Gori, inspektori su zabrinuti novim trendom - već prisutnim i u Bosni i Hercegovin­i - koji je zavladao među kriminalci­ma, a očekuju i da će ga prihvatiti i kriminalci iz Srbije.

Osnovni problem inspektori­ma predstavlj­a to što je iza silikonske maske apsolutno nemoguće nazreti pravo lice kriminalca, pogotovo ne na snimcima sigurnosni­h kamera. Inspektori­ma tada ostaje da ubicu identifiku­ju isključivo preko visine, građe, karakteris­tičnih pokreta ili glasa, što je komplikova­nije. Da situacija bude gora, precizna uputstva kako se prave silikonske maske mogu se naći i na internetu. Jutjub je, na primer, prepun video snimaka sa uputstvom kako jednostavn­o napraviti kalup i silikonsku masku.

Pronalazak maske može da uputi istražitel­je na adresu zločinca, s obzirom na to da se na njoj može naći niz DNK tragova. Ipak, masku je relativno jednostavn­o uništiti nakon krivičnog dela.

 ??  ?? DNK
tragovi na maski jedini su put do ubice
DNK tragovi na maski jedini su put do ubice

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia