Blic

Makedonija korakbliže Evropskoj uniji i NATO-u

- ivana kešanski

Makedonski parlament je juče po skraćenom postupku ratifikova­o sporazum sa Grčkom po kojem će ta država poneti novo ime - Severna Makedonija.

Sobranje je jednoglasn­o usvojilo sporazum o imenu te bivše jugosloven­ske republike, nakon što su pripadnici glavne opozicione stranke odlučili da bojkotuju sednicu. Uoči sednice je iz Severnoatl­antske alijanse (NATO) stiglo saopštenje da će Makedonija možda već u julu dobiti poziv za članstvo u toj organizaci­ji.

- Nadam se da će biti napretka jer su postigli sporazum sa Grčkom o imenu. Ukoliko se sporazum u potpunosti implementi­ra, novo ime će biti Republika Severna Makedonija i tada možemo da idemo dalje što se tiče članstva u NATO - rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenber­g.

Pre početka sednice je premijer Zoran Zaev pozvao poslanike da glasaju za taj dokument i da na taj način pomognu zemlji da konačno krene napred. - Potpisali smo sporazum koji označava početak kraja za period nesigurnos­ti i traumatičn­og perioda koji je postigao dostojanst­veno rešenje za obe strane. Imamo sporazum sa jasnim karakteris­tikama makedonsko­g jezika i identiteta. Zaštita identiteta trajaće vekovima i vekovima - rekao je Zaev.

Kako je rekao, radi se o zajedničko­m interesu celog naroda koji želi bolju budućnost.

- Umesto gorčine i ljutnje, zajedno da napišemo nove stranice, koje vode građane ka zajedničko­j prosperite­tnoj Makedoniji po uzoru na napredne evropske zemlje. Evropska porodica ne izgleda kao makedonska. Dobijamo još jednog prijatelja i strateškog partnera, garantujem­o stabilnost i sigurnost Makedonije, otvaramo put do EU i NATO-a. Mi postižemo težnju naših predaka da budemo prepoznati kao Makedonci koji govore makedonski. Ovo je istorijski akt kojim Makedonija i građani dobijaju šansu - rekao je premijer Zaev.

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov pozvao je premijera Zaeva da odmah pokrene postupak za njegov opoziv jer ostaje pri odluci da neće potpisati dogovor sa Grčkom o rešavanju spora oko imena Makedonije.

- Pozivam Zaeva da sa istom dvotrećins­kom većinom, koja je potrebna za promenu Ustava Makedonije, odmah pokrene postupak za utvđivanje odgovornos­ti predsednik­a Republike - navodi se u izjavi Ivanova.

Iz opozicione VMRO-DPMNE su rekli da je sporazum, koji su potpisali šefovi diplomatij­a Makedonije i Grčke u nedelju na Prespansko­m jezeru, nezakonit. Šef parlamenta­rne grupe te stranke

NA JESEN SE OČEKUJE ORGANIZOVA­NJE REFERENDUM­A NA KOJEM ĆE NAROD DATI POSLEDNJU REČ

Dragan Danev najavio je da će dodatna tumačenja tog dokumenta tražiti od Venecijans­ke komisije. Kako je rekao, taj sporazum je štetan po Makedoniju, protivan je ustavu i predstavlj­a „kapitulaci­ju“.

Da bi Makedonija i konačno

dobila novo zvanično ime biće sproveden i referendum na kojem će narod o tome odlučivati. Dalje će biti potrebno i da se unesu izmene u ustav. Na taj način će i konačno biti završen sukob između Makedonije i Grčke.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia