Blic

Novi šifrarnik zanimanja otvara lakši put do posla

„Srbija će nakon 28 godina dobiti novi šifrarnik zanimanja, a među novim poslovima naći će se i programira­nje kompjuters­kih igara, koje do sada zvanično nije postojalo”, kaže za „Blic” ministar za rad Zoran Đorđević.

- bojana bogosav

Novi šifrarnik počeće da se primenjuje od 1. januara 2019. godine, a prema rečima ministra Đorđevića, njegovo uvođenje biće od velike važnosti za praćenje i analizu stanja i kretanja na tržištu rada.

- Na ovaj način sprečiće se često nerazumeva­nje značenja određenih naziva zanimanja koja postoje u svetu rada, a koja nisu sadržana u postojećoj listi zanimanja iz 1990. godine, koja je u najvećem delu prevaziđen­a sledstveno velikim promenama u svetu rada koje su se u međuvremen­u desile. Pored toga, biće od izuzetne važnosti za vođenje evidencija u oblasti rada, karijerno vođenje, posredovan­je u zapošljava­nju i zapošljava­nje, kao i razvoj ljudskih resursa, planiranje programa obrazovanj­a i njihovo usklađivan­je sa potrebama tržišta rada - kaže

ministar Đorđević.

Unapređenj­e uređenja u oblasti rada i bolje prepoznava­nje zanimanja na tržištu

doprineće tome da građani lakše dođu do posla.

- Dinamične promene u svetu rada koje su se desile

tokom prethodnih decenija uslovile su nestanak jednih i pojavu sasvim novih zanimanja. Zbog toga postojeći šifrarnik zanimanja i stručne spreme godinama nije mogao da odgovori potrebama građana. Primera radi, zanimanje programer kompjuters­kih igara, koje je veoma traženo na tržištu rada (i veoma dobro plaćeno), u starom šifrarniku zanimanja i stručne spreme uopšte ne postoji, tako da zapošljava­nje uglavnom mladih koji se ovim zanimanjem bave nije bilo dovoljno vidljivo na tržištu. Uvođenjem ovog zanimanja, ali i drugih nedostajuć­ih zanimanja obezbediće se dostupnost podataka o celokupnoj ponudi i potražnji za zanimanjim­a u Srbiji, što je od izuzetne važnosti kako za obrazovni sistem (npr. za kreiranje upisne politike), tako i za utvrđivanj­e mera politike zapošljava­nja - objašnjava on.

Prema rečima Đorđevića, novi šifrarnik zanimanja biće od krucijalne važnosti i za studente.

- Mnogi naši studenti koji su završili akademske studije u inostranst­vu imaju problem jer diplome ne mogu da im se verifikuju u Srbiji. Upravo zbog njih, ali i budućih studenata koji će se školovati u drugim zemljama uvođenje šifrarnika zanimanja predstavlj­a značajnu novinu koja menja krucijalne stvari u državi i otvara nove šanse za mlade ljude - objasnio je ministar Đorđević.

On je dodao da se ovim želi da se mladim ljudima pruži podrška da rade i stvaraju jer su oni Srbiji veoma potrebni.

- Svetski standardi kada je u pitanju rad i zapošljava­nje primenjiva­će se i u našoj zemlji. Moja je obaveza da olakšam put do posla svima onima koji su vredni, trude se i znaju da rade. Postoje mnoga zanimanja koja su dobro plaćena svuda u svetu, a kod nas su i dalje neprepozna­ta. Upravo zato mi i ne možemo da sagledamo stvarnu sliku na tržištu rada, što će nakon uvođenja novog šifrarnika biti omogućeno. Bićemo jedna od retkih zemalja Evrope koja to ima - kaže Đorđević.

Šifrarnik zanimanja imaće 43 vrste, 130 podvrsta i 436 skupina zanimanja i 3.654 pojedinačn­a zanimanja. Lista od 3.654 zanimanja usklađena je sa potrebama privrede i tržišta rada u Srbiji, ali i usklađena sa međunarodn­im standardom koji sadrži 7.018 zanimanja.

28 godina se nije menjao šifrarnik zanimanja

 ??  ?? ministar ĐorĐeviĆ naglašava da se šifrarnik nije menjao
godina mladi koji se obrazuju za rad sa novim tehnologij­ama imaĆe najviše koristi
ministar ĐorĐeviĆ naglašava da se šifrarnik nije menjao godina mladi koji se obrazuju za rad sa novim tehnologij­ama imaĆe najviše koristi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia