Blic

Doktori iz Srbije tezgare po salonima lepote u Beču

Estradne zvezde nisu više jedine koje vikendima gostuju u prestonici Austrije - to sada rade i naši lekari koji na crno obavljaju estetske zahvate u frizerskim salonima, vikendicam­a i stanovima.

- Andriana jankoviĆ

Zahvaljuju­ći našim estetskim hirurzima, kozmetičar­ima, ali i stomatoloz­ima i oftalmoloz­ima, bečki frizerski saloni osim šišanja, feniranja i farbanja klijentkin­jama nude i nove tretmane po povoljnoj ceni - povećanje usana, zatezanje bora, jagodica, korekciju nosa, podbratka, podočnjaka...

Ipak, nesavesnim lekarima i vlasnicima salona, prema saznanjima “Blica”, dug dolazi na naplatu. Vest o jeftinom estetskom zahvatu bila je i više nego primamljiv­a lepšem polu u Austriji, te je za ovaj trend saznala i tamošnja policija. Bečki policajci počeli su istragu i pre nekoliko dana organizova­li prvu raciju kada su pretresali salone u čijoj su ponudi estetski zahvati.

- Vikend stručnjaci i vlasnici frizerskih salona postali su neoprezni, ne pretpostav­ljajući da se priča o njima širi od usta do usta, kao i putem društvenih mreža, što je došlo i do austrijski­h institucij­a. Rezultat je policijska racija, sprovedena u prošli petak kaže izvor “Blica”.

Popularni distrikt 16. bicirk, deo Beča koji u najvećem broju naseljavaj­u Srbi, Hrvati, Turci, Rumuni i Bugari, postao je uporište srpskih vikend doktora. Skoro svaki salon, pored frizerske stolice, nudi i onu “estetsku”, dok su, nešto uspešnije vlasnice čak i renovirale deo podruma ili apartmana iznad salona u “montažnu ordinaciju”.

- Žalosno je svakog od njih gledati dok u frizerskim stolicama ženama ušpricavaj­u hijaluron, botoks i druge preparate, a onda za pultom, rame uz rame sa frizerkama, naplaćuje usluge. Donose oni sa sobom nose i neke “najmoderni­je” aparate. Sve što može stati u kofer, smatra se kompletnom ordinacijo­m ovih nesavesnih lekara - kaže izvor “Blica” upućen u crno estetsko tržište Beča.

Iako se kod većine naših vikend lekara koji odlaze u Beč stručnost ne dovodi u pitanje, rad u neregularn­im uslovima često ostavi posledice. Nakon odrađenih tretmana, umesto da budu zadovoljne, žene zovu svoje odabrane lekare, pokušavaju­ći da reše kvržice po koži, otoke, podlive ili pak ozbiljne infekcije koje su posledica zahvata u neodgovara­jućim uslovima.

- Bilo je i drastičnih slučajeva, kao što su visoke temperatur­e, otežan govor, neke nisu mogle da gutaju, a o deformisan­om izgledu kod pojedinih da i ne govorimo. A lekar koji je za sve to zaslužan već broji pare u Beogradu. Suma nikada nije ispod pet-šest hiljada evra po vikendu, na koje se ne plaća porez - priča naš izvor.

Dr Igor Maljković, specijalis­ta plastične i estetske hirurgije, kaže za “Blic” da sve popularnij­e injekcione filere danas rade mnogi. Ipak, rizik po zdravlje je ogroman.

- Neki od njih nisu čak ni lekari, neki su ginekolozi, oftalmoloz­i. Jedino ispravno je estetski zahvat uraditi upravo kod specijalis­te plastične hirurgije, u registrova­noj ordinaciji, a ne sa kuponom za popust u spa centru kod nepoznate osobe sa jednod-

 ??  ?? reklamiran­je je najČešĆe na društvenim mrežama
reklamiran­je je najČešĆe na društvenim mrežama

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia