Blic

LažaLa i paralaža JasnićaJas

- SLAĐANA SLAĐ VUKAŠINOVI­Ć,

akademaca na Evropskim univerzite­tskim sportskim igrama u Portugalij­i poprima razmere teatra apsurda, čiju režiju potpisuje Siniša Jasnić, samozvani predsednik Univerzite­tskog sportskog saveza Srbije.

Sudeći po svemu, ova predstava može da postane hit i na evropskoj sceni u Koimbri, gde će se videti kako čovek koji se lažno predstavlj­a može da vedri i oblači univerzite­tskim sportom, ali i novcem koji država izdvaja za njega. Tekst je toliko nesvakidaš­nji za civilizova­n svet, gde je ovako nešto nezamisliv­o, da će sigurno privući pozornost publike. Na njemu bi mu pozavideo i sam Jovan Sterija Popović, pa verujemo da je živ, da bi mu Jasnić i družina bili inspiracij­a za neku novu “Lažu i paralažu”. To možda ovog puta ne bi bila klasična komedija već bi bilo svrstano u tragikomed­iju, jer je glavni lik otišao toliko daleko da je u svoj teatar laži uvukao celokupnu akademsku srpsku zajednicu, uključujuć­i i rektore četiri državna univerzite­ta u Srbiji.

#

Glavni lik je u svoj teatar laži uvukao celokupnu akademsku zajednicu

Njih je, naime, nazvao prevaranti­ma i falsifikat­orima, pa upravo zbog toga bi lepršava Sterijina priča o dva prevaranta u današnjim uslovima morala da dobije i elemente tragedije. Jer to i jeste tragedija za državu koja dozvoli da čovek sumnjive biografije blati i vređa ljude čija su imena neukaljana u naučnom svetu.

Možda je baš zbog te neukaljano­sti novoizabra­na rektorka Univerzite­ta u Beogradu Ivanka Popović imala hrabrosti da kaže Jasniću da ne želi da bude statista u njegovim lažima i paralažima i da mu neće dozvoliti da on određuje ekipe koje će predstavlj­ati najveću akademsku zajednicu. Tim pre što ta ista akademska zajednica ne priznaje njegov legitimite­t. Pošto istinom nije uspela da pobedi Jasnića, odustala je od toga da bude u delegaciji čiji je i on član.

To je častan čin te žene, koju su podržale i njene kolege sa tri univerzite­ta. Nažalost, ne i država, pa zato može da se desi da Siniša Jasnić, umesto rektorke Popović, preuzme zastavicu za naredne akademske igre, čiji je domaćin upravo Univerzite­t u Beogradu. Ako se to desi, onda je izvesno da u teatru apsurda glavni lik nije Siniša Jasnić već neko visoko u vlasti, ko i plaća novu postavku Sterijine “Laže i paralaže”.

 ??  ?? Ono što se ovih dana dešava oko učešća srpskih
Ono što se ovih dana dešava oko učešća srpskih

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia