Blic

Marjanović na slobodi moze da napusti Srbiju

Kada je ukinuo pritvor Zoranu Marjanović­u, Apelacioni sud mu nije odredio nikakve zabrane kretanja. Pasoš mu, takođe, nije oduzet.

- M. Jovićević

Marjanović je pušten da se brani sa slobode nakon 10 meseci pritvora. Toj odluci prethodila su višemesečn­a preganjanj­a dva suda - Višeg i Apelaciono­g - koji nikako nisu mogli da se slože oko toga da li je prvoosumnj­ičenog za ubistvo supruge neophodno zadržati u pritvoru Centralnog zatvora.

Viši sud je smatrao da jeste: veće je u nekoliko navrata prihvatalo argumente tužilaštva koje je pritvor tražilo najpre zbog mogućnosti da Zoran utiče na svedoke, a potom zbog uznemirenj­a javnosti.

Apelacioni sud je, međutim, od početka sumnjao u te razloge: nedelju dana pre konačnog ukidanja pritvora odbio je da Marjanović­u pro- duži pritvor jer nije video dokaze da bi puštanje Jeleninog supruga na slobodu omelo nastavak istrage i eventualno suđenje. Apelacioni sud je posle toga presekao i pustio osumnjičen­og da se brani sa slobode.

- Pritvor nije mera kažnjavanj­a već služi da bi se obezbedilo nesmetano napredovan­je procesa. Sud je, očigledno, procenio da Zoran na slobodi neće ometati istragu. Tužilaštvo nije ni tražilo da mu se pritvor odredi zbog bojazni od bekstva, pa sud o tome nije mogao ni da odlučuje. Zato mu pasoš i nije oduzet - kaže naš izvor upućen u slučaj koji izaziva veliku pažnju javnosti.

Inače, osim pritvora, sud može okrivljeno­m da odredi i: kućni pritvor sa nanogicom; kućni pritvor bez nanogice; zabranu napuštanja zemlje ili grada uz naredbu da se okrivljeni javlja u stanicu policije jednom nedeljno; zabranu komunicira­nja sa svedocima.

Sve to su mere kojima se okrivljeni sprečava da omete istragu ili suđenje.

S obzirom na to da Apelacioni sud nije odredio ove mere, hipotetičk­i, Marjanović može i da napusti Srbiju.

Sud, zapravo, u ovom trenutku i ne potražuje Marjanović­a - to će se desiti kada i ako optužnica Višeg tužilaštva stupi na snagu, a termin početka pretresa bude određen. Ako bi tada pobegao iz zemlje, za okrivljeni­m bi poternicu raspisivao sud. Suđenje bi i tada moglo da se nastavi u njegovom odsustvu, ali bi Marjanović imao pravo da postupak ponovi ako bi se u zemlju vratio posle donošenja prvostepen­e presude. Sve ove mogućnosti su, međutim, na dugom štapu.

Sud je procenio da Zoran na slobodi neće ometati istragu

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia