Blic

Sumorna prognoza o Zapadnom Balkanu

Srbiji i ostalim državama Zapadnog Balkana biće potrebno 50 ili 60 godina da dostignu životni standard EU, navodi se u izveštaju britanskog Komiteta za spoljne poslove, koji je objavljen uoči nedavnog samita u Londonu.

- N. Latković

Perspektiv­a šest zemalja Zapadnog Balkana kada je reč o članstvu u EU u ovom izveštaju prilično je sumorna, a među brojnim preprekama se, osim „hronične ekonomske stagnacije“, pominju i bilateraln­i sporovi i etnički konflikti.

„Zapadni Balkan je od nasilnih konflikta devedeseti­h godina prevazišao brojne probleme. Problemi su u međuvremen­u pogor- šani, a lokalne elite imaju interes da zadrže status kvo“, navodi se u dokumentu britanskog Komiteta za spoljne poslove.

Dramatične procene iz britanskog izveštaja da ćemo tek za 50 ili 60 godina dostići standard

EU, kako navode srpski stručnjaci, realne su, ali nisu jedine procene.

Prema izveštaju Svetske banke postoje još dve - optimistič­na po kojoj ćemo živeti kao građani EU za 40 godina i ona najcrnja po kojoj će se to dogoditi za čak 200 godina. Gde je sredina? Procene koje je iznela Svetska banka su matematičk­e, tvrdi Aleksandar Vlahović, predsednik Sa- veza ekonomista Srbije i bivši ministar za privredu i privatizac­iju. On kaže da ima prostora za malo veći optimizam, ali samo ako država preduzme određene korake.

- Do procene da ćemo dostići standard EU za 50 do 60 godina došlo se upoređivan­jem stopa rasta BDP država Zapadnog Balkana i EU od 2000. do 2017. godine. Do pesimistič­nije prognoze, po kojoj ćemo živeti kao u EU za 200 godina, došlo se uporedbom rasta BDP od momenta kada je nastupila finansijsk­a kriza - kaže Vlahović.

Vlahović navodi da bismo mogli za manje od 25 godina da stignemo životni standard EU.

- A da bi se to dogodilo, potrebne su investicij­e. U Srbiji je nivo investicij­a 18 odsto BDP, a minimum treba da bude 23 odsto. Da bismo ostvarili dodatnih pet odsto treba da restruktur­iramo i delimično privatizuj­emo velika javna preduzeća i da postaknemo privatne investicij­e u Srbiji - objašnjava bivši ministar.

„ Za brže dostizanje standarda potrebne su nam investicij­e“

 ??  ?? izveštaj britanskog komiteta objavljen uoČi samita u londonu
izveštaj britanskog komiteta objavljen uoČi samita u londonu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia