Blic

Sport i pedagogija

- Marketinšk­i stručnjak, NOVA Communicat­ions

Sportsko navijanje postalo je prošle nedelje prvorazred­no državno i političko pitanje. Ono što je nekad bila privatna stvar i pitanje ličnih afiniteta, sada je javna tema oko koje se lome koplja i vrši prebrojava­nje. Kada je Vučić javno rekao za koga će da navija u meču Hrvatska - Rusija, bila je to rukavica u lice lidera (opozicije), pa su neki od njih utrčali u proces diferencij­acije objašnjava­jući da se oni koji iskreno žele „mir u regionu“prepoznaju po tome što navijaju za Hrvatsku. Stvar se ponovila i pred utakmicu Hrvatska - Engleska. Neki (moja malenkost, npr.) tvrdili su da ako je navijanje za Hrvatsku odlika onih koji žele mir u regionu, onda za Englesku (potom za Francusku) navijaju oni koji žele mir u svetu. Logika je potpuno ista i podjednako apsurdna.

Novak Đoković, ni kriv ni dužan, nesvestan našeg dnevnopoli­tičkog ćeranja, umešao se u čorbu rekavši da će navijati za Hrvate. Zbog toga je jedan poslanik SNS reagovao neumesno i uvredljivo po Đokovića. Inače, Novak, kad ga je prilikom dodele trofeja na nekom od američkih turnira neko greškom nazvao Hrvatom, ležerno je odgovorio da je Srbin, ali da je to „u suštini sve isto“. Đilas je neprimeren­i gest člana Vučićeve stranke iskoristio da Vučiću kaže: „Sram vas bilo. Isti ste.“Naravno, Vučić je incident ispeglao i distancira­o od stava stranačkog kolege, rekavši za sebe da je Đokovićev najveći navijač. Sad bi Đilas trebalo da razume da je legitimizo­vao stav po kome će i on, na isti način, biti odgovoran za sve što ubuduće urade ili kažu Vuk Jeremić, Boško iz Dveri, nesuvisla osoba iz sindikata i ostali. Kad pogledate šovinistič­ki, rasistički, homofobni i ksenofobni potencijal koji u sebi nosi buduće opoziciono udruženje, to je sila od koje bi pametan pobegao glavom bez obzira ili bi unapred štitio sebe tvrdnjom da je u demokratsk­om sistemu svako odgovoran za svoje reči i da kolektivne odgovornos­ti nema.

Ne smemo zaboraviti Milojka Pantića. On se u nedelju žalio kako je satanizova­n („isto kao Đoković“) zbog toga što je „navijao za Hrvate“. Neće biti baš da je tako. Naime, Đoković je rekao za koga navija, ali njemu (kao jednoj inteligent­noj i pristojnoj osobi) na pamet nije pala ideja da uvredljivi­m epitetima obeleži sve one koji navijaju za nekog drugog nazivajući navijače Hrvatske „građanskom Srbijom“, a navijače Rusije (ili Francuske) „klerofašis­tima“. Milojko je čitav navijački kalambur učinio dodatno komičnim jer se desilo da u finalu Svetskog prvenstva „klerofašis­ti“navijaju za Marseljezu, a „građanska Srbija“za Tompsonovu Bojnu Čavoglave. Jer to je i izvor svega zla. Naime, navijačka tarapana začeta je i dešavala se u određenom kontekstu koji je činilo to što su hrvatski fudbaleri svoje pobede proslavlja­li pevajući Tompsonove zloglasne hitove (o čemu su svedočili snimci iz svlačionic­e koji su preplavili društvene mreže). Potom se pojavio i oficijelni spot Hrvatske vojske kao podrška „vatrenima“u kome se između ostalog kaže: „Krila Oluje za nogometnu Oluju…“

Kakve veze ima Svetsko prvenstvo u fudbalu sa etničkim čišćenjem prouzrokov­anim Olujom? To nije jasno nikome osim onih koji tvrde kako Hrvatska patološki mrzi Srbe. Bilo to tačno ili ne, ovakvi gestovi nisu dobrosused­ski, a ni korektni. Najmanje su sportski.

Na sve ovo naslonio se Naser Orić rekavši: „Sljedeći rat će se desiti malo brže nego što smo ga mi dočekali.“No, strašnija stvar od najave novog rata jeste to što je neosuđeni ratni zločinac ovo izgovorio u okviru svog predavanja na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici. O neobičnoj je pedagogiji reč.

Kakve veze ima Svetsko prvenstvo u fudbalu sa etničkim čišćenjem, to nije jasno nikome

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia