Blic

Tramp i Putin obećali novu eru odnosa

Nakon istorijsko­g susreta dvojicece najmoćniji­h svetskih lidera, ruski i američki predsednik su istakli spremnost da poboljšaju­aju saradnju i odnose dve države.

- Ivana kešanski

Donald Tramp i Vladimir Putin održali su prvi zvanični bilateraln­i sastanak juče u Helsinkiju. Ruski predsednik Vladimir Putin se prvi obratio novinarima. On je rekao da su pregovori koje je vodio sa Trampom bili uspešni.

Putin je rekao da se svet suočava sa mnogim problemima i da se oni mogu rešiti samo zajednički­m dogovorima i saradnjom.

- Ovi razgovori su pokazatelj želje da se oni reše - rekao je Putin.

Kako je izjavio, on i Tramp su se složili po mnogim pitanjima i izrazili želju da se povrati poverenje i unapredi veza između dve države. Putin je izrazio da postoje neslaganja između ruske i američke politike, ali je rekao da se nada boljoj budućnosti.

Govoreći o Ukrajini, Putin je rekao da su se on i Tramp složili da uspostave radnu grupu na visokom nivou i da bi SAD mogle da malo poguraju ukrajinske vlasti kako bi se rešili problemi.

Rekao ao je i da su se složili da razgovaraj­u ovaraju o produžetku sporazuma uma o ograničenj­u naoružanja anja START. Na kraju je Putin ponovio da se Kremlj nije mešao šao u ruske izbore.

Tramp, mp, koji je uoči samita rekao o da su odnosi SAD i Rusije bili nikad gori, na konferenci­ji nciji je izjavio da su nakon sastanka američke i ruske delegacije ti odnosi mnogo bolji. Rekao je da je dugo razgovarao azgovarao sa Putinom o neslaganji­ma između Rusije i SAD. On je istakao dobru bru saradnju Rusije i SAD u borbi protiv terorizma. Tramp je rekao da su vođeni veoma konstrukti­vni razgovori i da se nada da će u budućnosti odnosi dve države biti bolji.

On je zaključio da bi SAD i Rusija mogle zajedno da spasu stotine hiljada života u Siriji i da se njihove vojske slažu bolje od političkih lidera.

I Putin i Tramp su odbacili navode o mešanju ruske vlade u američke predsednič­ke

Samit Putina i Trampa obeležili su brojni protesti organizova­ni širom Helsinkija i usmereni protiv politika dvojice najmoćniji­h svetskih lidera

izbore 2016. godine.

- Treba da budemo vođeni činjenicam­a, imate li ijednu činjenicu koja definitivn­o potvrđuje zaveru? Otkud vam ideja da je Tramp verovao meni ili da sam ja verovao njemu - rekao je Putin.

Njih dvojica su najpre nasamo razgovaral­a duže od dva sata samo u prisustvu prevodilac­a, a zatim su američka i ruska delegacija održale zajednički radni ručak. Pre radnog ručka je Tramp rekao o sastanku s Putinom da predstavlj­a „veoma, veoma dobar početak za sve“.

Sastanak dvojice lidera je počeo oko sat vremena kasnije od najavljeno­g, jer je Putinov avion kasnio. Prilikom kratkog rukovanja Tramp je čestitao Rusiji na dobroj igri i organizaci­ji Svetskog fudbalskog prvenstva.

- Svet želi da vidi da se dobro slažemo. Mi smo dve velike nuklearne sile. Mi imamo 90 odsto nuklearnog oružja, a to nije dobra stvar, to je loša stvar. Nadam se da ćemo nešto učiniti povodom toga - rekao je Tramp.

PUTIN: ŽELEO SAM DA TRAMP POBEDI 2016. GODINE, ALI SE NISMO UMEŠALI U IZBORNI PROCES U AMERICI

 ??  ??
 ??  ?? tramp je u helsinkiju imao i pristalice
tramp je u helsinkiju imao i pristalice

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia