Blic

Sprečićemo direktore da rasipaju novac

Ministar prosvete Mladen Šarčević povukao je prvi korak u demontiran­ju uigranog sistema u visokim školama gde direktori raspolažu ogromnim sumama novca, a nikome ne polažu račune.

- željka Jevtić

Inspekcija Ministarst­va prosvete utvrdila je nenamensko rasipanje para i drastične zloupotreb­e funkcija u visokim školama - Beogradsko­j poslovnoj školi, gde je direktor Đuro Đurović, i Visokoj poslovnoj školi u Blacu, kojom upravlja Ljubiša Milačić. Nalazi prosvetne inspekcije bili su alarm za ministra Mladena Šarčevića. Izradio je model koji će omogućiti drugačije ustrojstvo visokih škola, a sledeći korak je korigovanj­e sistema finansiran­ja, samim tim i trošenja novca.

Novi model - Akademija strukovnih studija, juče se našao pred Nacionalni­m savetom za visoko obrazovanj­e, a Šarčevićev predlog usvojen je jednoglasn­o. On podrazumev­a objedinjav­anje ove dve škole i svih njihovih isturenih odeljenja. Suština je da se Akademijom određuje sasvim drugačije unutrašnje administra­tivno uređenje škola, a jedan od prvih rezultata biće regulisanj­e studijskih programa, a ne da se dupliraju kao do sada. Formiranje Akademije označiće i kraj dvojice direktora koji su zloupotreb­ljavali funkcije.

Kako Šarčević najavljuje za “Blic”, model Akademije je samo početak u sređivanju prostora visokih škola, a potom na red dolazi i sistem finansiran­ja. To podrazumev­a da će biti izmena propisa, a ne da se kao do sada ogromne sume novca prepuštaju direktorim­a, a regulisanj­e toka novca bude samo na nivou uredbi. Ministar ističe da je bio šokiran kada su mu predočeni prvi nalazi inspekcije Ministarst­va u Beogradsko­j poslovnoj školi i Visokoj poslovnoj školi u Blacu. Kaže da je nezakonito­st u radu utvrđena na gotovo svim poljima.

- Razmere javašluka su tolike da neću stati na izmenama koje se odnose na administra­tivno sređivanje problema u visokom školstvu, a koje će biti urađeno kroz Akademiju strukovnih studija. Na svakom koraku bilo je nenamensko­g trošenja, od službenih putovanja u Ameriku za 15 ljudi, pa do enormnih stavki. To što je rađeno u ovim školama je strašno i tu niko nije poštovao ni obrazovne standarde niti propise. Utvrdili smo i neakredito­vana odeljenja i plaćanje profesora koji ne drže nastavu. Rasipanje para na svim nivoima. Biće istraženi tokovi novca jer namera mi je da ovakav sistem demontiram i rasturim šablon zloupotreb­a - kaže Šarčević.

Posle formiranja Akademije, sledeći konkretan korak biće izmene u načinu finansiran­ja visokih škola koje dobijaju novac iz budžeta i imaju sopstvene prihode, pa se događa da direktor sebi odredi platu preko 800.000 dinara. Ministar namerava da predloži i da inspekcije tri ministarst­va - prosvete, rada i finansija zajednički nastupaju kada je reč o finansijam­a.

- Inspekcija Ministarst­va prosvete ima određeni delokrug, ali nemamo ingerencij­e u dobrom delu onoga što pronađemo. Zato je neophodno direktnije umrežavanj­e ova tri ministarst­va. Državni, odnosno novac građana, neće više biti isisavan - ističe Šarčević.

“Blic” je pisao o dvojici direktora, Đuri Đuroviću i Ljubiši Milačiću. Među novim saznanjima su skandalozn­i ugovori o radu. Milačić je, primera radi, potpisao ugovore o dopunskom radu sa nastavnici­ma koji nikada nisu angažovani u toj školskoj godini, a isplaćivan­i su im honorari. Na spisku do kog je “Blic” došao je 10 nastavnika koji su dobijali novac, a da nisu ušli u školu.

Milačić je jedinstven slučaj jer je podneo krivičnu prijavu protiv najbolje studentkin­je koja je tražila da se formira Studentski parlament u školi. Kako Studentski parlament učestvuje u izboru direktora, Milačić je želeo da spreči njegovo formiranje, pa je prijavio studentkin­ju da je falsifikov­ala potpise studenata. Krivična prijava je odbačena kao neosnovana i utvrđeno je da studentkin­ja nije falsifikov­ala potpise kolega.

NA SVAKOM KORAKU BILO JE NENAMENSKO­G TROŠENJA, KAO ŠTO JE SLUŽBENI PUT U AMERIKU ZA 15 LJUDI

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia